Margot Bakken fra Rindal ble 100 år tirsdag. Hun ble gjort stas på med selskap, ordførerbesøk og kongehilsen.

Det var fem generasjoner til stede under feiringa på Rindal helsetun. Margot har nemlig ei lang rekke etterkommere, fem barn, 14 barnebarn, 20 oldebarn og to tippoldebarn. De fleste hadde funnet veien til 100-årsfesten.

Margot ble født i Rindal sentrum for 100 år siden, og giftet seg i 1945 med Nils Bakken på gården Rindalsgjerdet ved siden av kirka. Her var hun bondekone og fødte fem barn.

Hilsen fra Kongen

Ordfører Ola T. Heggem var invitert til festen. Han hadde med seg blomster fra Rindal kommune og et telegram fra Kong Harald.

- Hun flirte da hun fikk hilsen fra kongen, rojalist som hun er. Hun ble litt «karavolen» da. Selv om hun er glemsk, så visste hun tydelig hvem Harald var, sier dattera Mai-Britt Bakheim.

Hun har flytta til Stjørdal, mens de fire brødrene fortsatt bor i Rindal. 100-årige Margot har hatt god kontakt med barn, barnebarn og oldebarn – og er nå også tippoldemor. Det er ikke rart at det er fullt hus når den blide dama skal feires.

- Hva er oppskrifta på å bli 100 år? spør vi, som seg hør og bør i en sånn anledning.

Margot er ikke i stand til å svare selv, men datter Mai-Britt peker på moras smil og sier: «Det ser du vel!». Mora er blid, og det har også vært karakteristisk for hennes væremåte gjennom årene.

Alene til USA

Mai-Britt beskriver moras liv som fargerikt.

- Hun har alltid hatt arbeidsglede. De hadde melkekyr på gården, og hun vevde nordmørsåklær som hun farget garn til. Hun var glad i farger. Da hun passerte 60 reiste hun alene til USA, fordi hun hadde så lyst til å oppleve Hollywood og NASA.

Margot har vært enke siden 1995, og klarte seg hjemme inntil for seks år siden.

- Hun har saftet og syltet, vært med i Bondekvinnelag og sanitetsforening. Hun har likt bærplukking og kakebaking. Når alle bodde hjemme bakte hun 18 storbrød hver mandag, forteller dattera.

Nå som Margot bor på helsetunet er det musikken som fortsatt dyrkes av interesser.

- Hun hadde trøorgel og gitar hjemme på 60-tallet, som hun sparte lenge til. Når jeg besøker henne på helsetunet bruker vi å spille musikk og synge til. Da tar vi fram de gamle slagerne, sier Mai-Britt.

Ei åpen dør

På gården hadde Margot alltid ei åpen dør, likte å treffe nye folk og be folk hjem til seg.

- Gården ligger rett overfor kirkegården, og det hendte rett som det var at hun gikk over for å be inn folk på kaffe når de var ute og vannet på gravene.

Margot har hatt god helse, og ikke ligget på sykehus før hun ble 94 år. Hun har aldri hatt førerkort, men kom seg rundt på sykkel til hun ble over 90 år.

Ordfører Heggem sier Margot alltid har vært samfunnsengasjert og interessert i å slå av en prat.

- Det er ikke så ofte vi har innbyggere som blir 100 år, så da er det naturlig for meg å markere det litt. Det var en store ære å overrekke telegram fra Slottet, sier han.

Margot med sine fem barn: Lars Bakken (f.v.), Birger Bakken, Mai-Britt Bakheim, Edvin Bakken og Magne Bakken. Foto: Ingrid S. Hultgreen
Margot sammen et tippoldebarnet Nils Skrøvseth (2,5), som er oppkalt etter Margots mann. Foto: Ingrid S. Hultgreen
100 roser på den store dagen! Foto: Ingrid S. Hultgreen