Vi møter Johanna på Kyrksæterøra, hvor hun har krøllet seg sammen i barndomshjemmets kjøkkenkrok. I sin nye stilling i Ringnes bærer hun tittelen direktør for Corporate Affairs, best oversatt til direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt. Ringnes AS er leverandør av noen av de sterkeste merkevarene på det norske drikkevaremarkedet, de sysselsetter over 1000 ansatte og har fire bryggerier og produksjonssteder rundt om i landet.

Over fjellene til Bergen

Johanna har gått en lang vei før hun havnet i direktørstolen hos Ringnes med kontor i Oslo. Ungdomstiden var preget av at hun gikk både langt og hurtig, og var på landslaget som junior og senior i kappgang. Hun er norgesmester og Nordisk mester, og ble tildelt kongepokalen i 2003.

Det var også idretten som førte henne til Bergen, som var senter for det norske landslaget i kappgang.

– Da jeg la opp i 2003, hadde jeg gode venner og studier som holdt meg igjen der.

I Bergen fullførte hun en mastergrad i samfunnsøkonomi (siviløkonom) ved Norges Handelshøyskole, og en bachelorgrad i statsvitenskap.

I desember 2008 fortsatte ferden til Oslo og Nærings- og handelsdepartementet. Det var på samme tid som at norsk økonomi ble rammet av den internasjonale finanskrisen.

- Her fikk jeg se noe av styrken ved norsk økonomi på nært hold, hvordan stat og næringsliv evner å samarbeide for det felles beste i krevende tider. Det var ei veldig interessant tid, sier hun.

Taleskriver for Giske

Da Trond Giske overtok ledelsen av Næringsdepartementet i 2009, etablerte han en fast gruppe som fikk ansvar for å skrive talene for statsråden og de to statssekretærene i departementet.

- Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men ble forlokket av oppgaven og muligheten til å komme tettere på politikken i departementet. Taleskrivergruppen har bestått siden, til tross for at både den politiske ledelsen og medlemmene i gruppen er byttet ut. Jeg opplevde at enkelte reagerte på at ikke statsråden skrev sine egne taler og stilte spørsmål til autentisiteten til taleren. Men Statsråder flest holder vel i snitt nær 200 taler i løpet av et år. Skulle de skrevet alle selv, hadde det blitt lite tid til andre politiske oppgaver. I tillegg synes jeg det er viktig å understreke at det er taleren som eier talen idet den framføres, sier hun.

Tett på terroren

Arbeidet innebar tett samarbeid med fagavdelingene i departementet og politisk ledelse rundt innhold og prioriteringer.

- Vi skrev fulltekstmanus ned til minste detalj, og som hovedregel var jeg alltid med når talene jeg hadde skrevet, ble framført. På den måten fikk jeg ganske god trening i å finne stemmen til dem jeg skrev for. Etter hvert fungerte dette såpass bra at Giske ofte leste gjennom utkastet til manus først i bilen på vei til de arrangementene hvor han skulle holde talen, forteller Johanna som i alt skrev rundt 120 taler før hun leverte adgangskortet til regjeringskvartalet høsten 2011.

Johanna hadde kontor i regjeringsbygget den 22. juli 2011, og vi vet alle hva som da hendte. Johanna var på ferie, og unnslapp dermed terrorhandlingen.

- Men det kom tett på oss alle. Arbeidsplassen vår var gjenstand for en terrorhandling. Liv gikk tapt. Mange som hadde vært på jobb den dagen, var naturlig nok sterkt preget av hendelsen, forteller hun.

Partner i First House

Johanna ville videre på karriereveien, noe som førte henne til First House høsten 2011. Selskapet driver med rådgivning innen kommunikasjon og politikk, og er kjent for å ha huset kjente navn som tidligere ministre som Bjarne Håkon Hanssen og Morten Andreas Meyer, samt Sylvi Listhaug som senere gikk inn i regjeringen Solberg.

- I løpet av mine seks år i First House har selskapet gått fra å være en gründervirksomhet til et godt etablert selskap. Jeg har vært heldig som har fått jobbet for spennende kunder sammen med særs dyktige kollegaer med erfaring innen politikk, næringsliv og media, sier Johanna som forlot selskapet som partner og medeier i selskapet.

Viktig for Ringnes

I høst kom Johanna til nok et veiskille. Ringnes lokket med stillingen som hun begynte i 1. desember.

- Ringnes markerte i år 140 år siden grunnleggerne satte sitt første brygg. De har en stolt historie og merkevarer som betyr mye for folk. I tillegg har årets budsjettforlik vist at vi til de grader er prisgitt politiske rammevilkår. Økningen i avgiften på sukkerholdige og sukkerfrie drikkevarer er en oppgave jeg har fått i fanget nå helt i starten, sier Johanna.

Allerede i sin første uke i den nye jobben fløy hun opp til Trondheim for å besøke ansatte på søsterbryggeriet E. C Dahls.

- Her ble det kjapt kommentert at jeg er trønder. E. C. Dahls har lange bryggeritradisjoner og er viktig for Ringnes. Jeg er altså blitt en av ølets og julebrusens høyeste beskyttere. Når vi til neste høst skal åpne nytt ølkultursenter i Thorvald Meyers gate i Oslo, blir det etter modell fra bryggerihuset E. C Dahls i Trondheim. Dette er prosjekt jeg gleder meg til å ta fatt på, sier Johanna.

Får hvilepuls

På mange måter var det i idrettsmiljøet i Hemne reisen startet. Det førte henne til Bergen, studier og banet vei for det som ventet både i yrkeslivet og privat.

- Men jeg føler sterk tilhørighet til Hemne, og setter familien min høyt. Ifølge mannen min får jeg hvilepuls når jeg passerer kommunegrensa, sier den nye kommunikasjonsdirektøren i Ringnes.

Denne gangen hjem til jul, sammen med Stian fra Oslo som hun er gift med. Sammen har de datteren Hanna på tre år, oppkalt etter bestemor fra Hemne.