Skaun

Det var i formannskapet 30. november at Eivind Stende (Ap) stilte spørsmål om hva som var status i saken om regulering av Ølsholmskjæret friluftsområde. Både Fylkesmannen og fylkesutvalget har sagt nei til kommunens reguleringsvedtak for området, der skaunpolitikerne vil gi den tidligere grunneieren mulighet til å sette opp en bolig like inntil området.

Ord mot ord

Ordfører Jon P. Husby (Sp) har tidligere hevdet at grunneier ble lovet av det tidligere Direktoratet for naturforvaltning, nå Miljødirektoratet, at han skulle få fradelt en nausttomt i området til boligformål. Miljødirektoratet benekter at et slikt løfte skal ha blitt gitt, og viser til at de ikke var involvert i forhandlinger med den tidligere grunneieren.

Da Stende stilte spørsmålet om status for Ølsholmskjæret i formannskapet, svarte Jon P. Husby at Miljødirektoratet under befaring på Ølsholmskjæret tidligere i 2017 hadde gitt uttrykk for at de nå støttet kommunens syn, og at de ikke ville motsette seg kommunens reguleringsvedtak med den omstridte omreguleringen. Husby gjentar dette overfor ST torsdag denne uka, og viser samtidig til et referat fra befaringen, utarbeidet av seniorrådgiver Ann Jori Romundstad i Miljødirektoratet som deltok på befaringen.

Ikke planmyndighet

Her skriver Romundstad at «Miljødirektoratet er ikke er planmyndighet, og direktoratet ønsker ikke å påvirke fylkesmannens holdning til reguleringsplanen». Videre står det:

«Miljødirektoratet vil ikke vil motsette seg planen i rollen som hjemmelshaver til naboeiendommen (nabo), hvis planen blir godkjent og vedtatt av planmyndighetene».

- Det var jo som forventet, at de stadfestet det som politikerne har hevdet hele tiden. Så skal vi ta en runde med Fylkesmannen igjen, og så får vi se hvordan det går, sier Husby.

Feil tolkning

Romundstad avviser imidlertid at uttalelsene i referatet kan tolkes på denne måten.

- Poenget er at vi er grunneier, men ikke planmyndighet. Det er således ikke vår oppgave å gå imot et reguleringsvedtak, sier Romundstad.

Hun står fast på at Miljødirektoratet ikke har inngått noen avtale eller gitt signaler til den tidligere grunneieren om at han skulle kunne få regulert om nausttomten til boligtomt i forbindelse med kjøpet av eiendommen som nå er et offentlig friluftlivsområde.

- Det er helt opplagt at vi ikke kan inngå avtaler som binder opp planmyndigheten, sier Romundstad.

Trenger ikke nye regulering?

Til nå har Staten brukt rundt en halv million kroner i forbindelse med kjøpet av eiendommen. Romundstad synes det er trist at området fortsatt ikke er opparbeidet, og viser til at det finnes tilskuddsordninger som kommunen kan benytte seg av for å tilrettelegge området for allmennheten.

- Det er heller ikke slik at kommunen må gjøre et nytt reguleringsvedtak for å sette i gang arbeidet, sier Romundstad.

lillemor.hestvik@avisa-st.no

481 46 109

Ordfører Jon P. Husby og miljøverndirektør Stein-Arne Andreassen er på kollisjonskurs i forbindelse med reguleringsplanen for Ølsholmskjæret. Fylkesmannen vil ikke godkjenne Skauns planer om å gjøre om en nausttomt til boligtomt tett inntil friluftsområdet. Foto: Lillemor Hestvik