Siden de fem hoppbakkene i Knyken sto ferdig har Orkdal IL forsøkt å få til et hoppmiljø, men foreløpig har ikke klubben lykkes. Hver sommer og vinter blir det arrangert hoppskoler med mellom 15 og 20 barn som deltar og vil prøve idretten, men det å beholde barna innen hoppidretten er ikke like enkelt. Det er stor konkurranse fra andre idretter.

Legger til rette

- På hoppskolene har vi barn fra mange steder i distriktet. Det viser seg at det går litt i bølgedaler. Jeg vet ikke bakgrunnen for at ikke flere vil drive med hopp. Det er mye aktivitet å velge mellom for barn og unge, sier daglig leder i Orkdal IL Magne Fossbakk.

Magne Fossbakk og Orkdal IL angrer ikke på at det ble lagt mye penger i hoppbakkene og mener det er ikke er mange bakker i Norge som blir mer brukt på sommeren.

Fossbakk viser til at det krever mer av foreldrene å ha et barn i hoppbakken enn å sende et barn på hallidrett.

- Vi kan ikke lenger forvente at barn på 6–7 år skal kjøpe seg hoppski. Derfor har vi lagt til rette for slik at vi har 30 par ski som passer til vanlige skisko. Du trenger nødvendigvis ikke ha utstyret for å prøve hopp i Knyken. Vi ser at de som driver med hopp i Orkdal har foreldrene som sponsor, pådriver og bidragsyter, sier Fossbakk.

Stolt historie

Orkdal IL kan vise til en stolt hopphistorie. Det har vært hoppere som har markert seg lenge før krigen og ikke minst de seneste hoppstjernene som Roar Ljøkelsøy og Bjørn Myrbakken.

- Vi har en historie å ta vare på. Det er mange i Orkdal IL som har markert seg i hoppbakken opp gjennom årene, sier Fossbakk.

Helt bekmørkt er det langt ifra. Espen Jacobsen og Jo Rømme Mellingsæter er hoppere som deltar på de høyeste nivåene i Norgescupen i hopp.

Det blir arrangert hoppskole i Knyken hvert år, men svært få blir med videre.

- Det er artig å se at Espen og Jo gjør det bra. Det er viktig for å trigge interessen til andre kommende hoppere. Både Espen og Jo har det som skal til for å ta steget, tror Fossbakk.

- Må få til et miljø

I tillegg til Jacobsen og Rømme Mellingsæter er det også et par andre hoppere fra Orkdal IL som er med i konkurranser, men det er det å skape et hoppmiljø i anlegget som så langt har vært den største utfordringen.

- Vi må prøve å få til et miljø. Da er vi avhengig av at noen står i spissen og drar lasset. Det kunne vi tenkt oss å få litt hjelp til. Det hadde vært kjærkomment med en ildsjel innen hopp som Nord-Trøndelag har hatt i en årrekke ved Olav Rosset, sier Fossbakk.

Nevnte Rosset har jobbet med hoppsporten i Nord-Trøndelag i flere tiår og har trent mange av de trønderske hopperne vi har sett i verdenscupen de siste årene.

Bakken blir brukt

Til tross for at Orkdal IL ikke har fått i gang en skikkelig hoppavdelingen enda, så blir bakkene i Knyken brukt året rundt.

- Hoppbakkene blir mye brukt og kanskje spesielt på sommeren. Vi har hopplag fra Møre og Romsdal, Tolga, Nord-Trøndelag. Til og med Tromsøhopp tar turen til Knyken hvert år til tross for at de har eget hoppanlegg. Jeg tror ikke det er så mange hoppbakker i Norge som blir brukt like mye på sommeren som bakkene her i Knyken. Det har blitt et regionalt og nasjonalt anlegg. Vi ønsker at bakken skal bli brukt og dermed så priser vi oss ikke så høyt når vi leier ut, sier Fossbakk.

Siden bakkene kom opp for seks år siden har det blitt arrangert en rekke mesterskap. I år skal det arrangeres NM for kvinner i mars.

Den totale kostnaden for hoppbakkene havnet til slutt på 29,7 millioner kroner for de fem hoppbakkene som har størrelse fra K10 til K68.

- Angrer Orkdal IL på at de la så mye i hoppbakkene?

- På ingen som helst måte. Aktiviteten i bakken er god og vi får arrangere flotte mesterskap her også. Når vi får Toppidrettsveka tilbake til Orkdal nå, så kommer også kombinertlandslaget og skal muligens arrangere sommer-NM i kombinert i forbindelse med Toppidrettsveka. I vinter skal vi arrangere NM for kvinner, så det er mye som skjer her, sier Fossbakk.

Økonomien har vært tema både før, under og etter utbygginga av nye Knyken skisenter, men ifølge regnskapet til Orkdal IL ser det svært lovende ut med tanke på å betale ned anlegget i god tid før lånefristen.

God økonomi

Per 31.12.2017 har Orkdal IL et lån på 10 550 000 kroner. Dette gjelder alle lån, også det som står igjen på Orkdalsbanken stadion. Drøyt fire millioner av dette lånet er knyttet opp i spillemidler, noe som betyr at lagets lånegjeld er på knappe 6,5 millioner kroner. Årlig betaler Orkdal IL over en million kroner i renter og avdrag på lånet. Anlegget i Knyken skal ha en samlet verdi på rundt 105 millioner kroner, mens Orkdalsbanken stadion er verdsatt til ca. 20 millioner kroner.

- Vi har en avtale med Orkla Sparebank om en nedbetalingsperiode som varer fram til 2032. Det er i samsvar med den kommunale garantien. Vi tar sikte på å være ferdig med nåværende lån lenge før den tid, men alt avhenger av lagets inntekter, sier Fossbakk.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255