I helga ble det arrangert et historisk kurs på Lensvik skole i Agdenes. Dette var nemlig det aller første styrevervkursen i sammenslåtte 4H Trøndelags historie.

- Det har vært kurs i Grong også i helga, men de startet ikke før lørdag. Vi startet fredag, og dermed var det den sørlige delen av de nye fylket som var først ute, forteller organisasjonsrådgiveren og legger til at Trøndelag nå er landets største 4H-fylke, forteller Gunn Skjøstad Solberg, som er organisasjonsrådgiver i 4H Trøndelag.

Skryt

Solberg har mange gode ord å komme med - både av deltakerne og av arrangørklubben, Stjerna 4H.

- Jeg må få skryte at Stjerna 4H for måten de har vært vertskap på. De har vært veldig flinke, og tar et stort ansvar. Da jeg kom hit på fredag, var veldig mye av jobben min allerede gjort, forteller Solberg og understreker at det ligger mye læring i det å være arrangør.

Må samarbeide

- Vi lærer mye på disse kursene. Det aller viktigste for en som har styreverv, er å gjøre jobben sin skikkelig, forteller Emil Lian Volden, som er med i Havørna 4H i Snillfjord.

Han blir supplert av Lina Bjørdal Westerlund fra Hoston 4H:

- Man må være god til å samarbeide.

Westerlund kommer fra den 4H-klubben i regionen som har flest medlemmer i forhold til folketallet.

Møter nye mennesker

Ungdommene, som var innlosjert på skolen i Lensvik, hadde et hektisk program denne helga. Men programmet var romslig nok til at det ble tid til sosiale aktiviteter.

- Det sosiale er det aller viktigste. Man møter mange nye mennesker på slike samlinger, sier Volden og Westerlund.

Den eneste

De nesten 90 deltakerne på styrevervkurset kunne velge mellom fem kurs: leder-/nestlederkurs, sekretærkurs, kassererkurs, styremedlemkurs og aktivitetslederkurs. Dette er kursing som kommer godt med i andre sammenhenger også.

- Vi er veldig gode på dette, og vi er den eneste ungdomsorganisasjonen som driver så aktivt og bredt med styreopplæring, forteller Gunn Skjøstad Solberg.

Framtredende

Det er tradisjon for å starte 4H-året med styrevervkurs, og i løpet av to helger kurses over 200 trønderske 4H-ere.

- Det er mange eksempler på at disse ungdommene blir framtredende i politikk, næringsliv og som gründere. 4H-medlemmer med styrevervkurs blir for eksempel gjerne spurt om å holde kurs for elevråd på skoler rundt omkring.

Søsken på besøk

Da ST snakket med gjengen fra Hoston 4H, som hadde besøk av Emil fra Snillfjord ved lunsjbordet sitt, kunne de fortelle at det hadde blitt litt seint kvelden i forveien.

- Men energien begynner å komme tilbake nå, smiler en av Hoston-medlemmene.

Solberg forteller at det var mange småsøsken på besøk på fredagskvelden.

- De koste seg mens ungdommene holdt på med alt fra ortspill, brettspill, musikk og til kiosksalg. De er i det hele tatt veldig flinke til å sette i gang aktiviteter selv. Kanskje vil en del av disse søsknene bli medlemmer selv når de er gamle nok.