- Det har vært et problem siden vi flyttet inn at vi har slitt med luftkvaliteten på noen av rommene, sier rektor ved Børsa skole, Sol Øiaas.

Skaun kommune har foretatt flere målinger av luftkvaliteten på skolen siden de begynte å bruke det nye bygget høsten 2015. Dette etter at det har kommet tilbakemeldinger fra både ansatte og elever på at luften oppleves dårlig. Lærere ved skolen har fortalt om hvordan de må la døra til klasserommet stå åpen i timene, og at de må åpne vinduene og lufte.

Les også: To år etter at nye Børsa skole sto ferdig med nytt opparbeidet uteområde, graver kommunen opp igjen lekeplassen for å legge nye kloakkrør.

Hodepine og tørre øyne

Det skal også ha vært nødvendig med full utluftning på en mandag før første time, da lufta i klasserommet kjentes brukt ut allerede før elevene kom på skolen.

Lærere rapporterer også om problemer med tørrhet i øyne og munn, der de må ha drikke tilgjengelig under undervisning, og at noen har begynt med øyendråper, ifølge et notat utarbeidet av helsesøster Gunbjørg Utstrand. Flere skal ha nevnt hodepine og generell tretthet og lite energi og overskudd etter endt arbeidsdag. Også elever skal ha nevnt de samme symptomene.

Les også: Må bygges om for 2,4 millioner

Ikke helsefarlig

Rektor Sol Øiaas sier at både foreldre og politikere er informert om problemet. Ifølge rektor har målinger vist at luftkvaliteten er på grensen til å være akseptabel.

- Det har vært foretatt målinger, og resultatene viser at vi ikke er innenfor fareområdet. Men vi har ofte nådd verdier som gjør at det er ubehagelig. Vi har målt konsentrasjonen av karbondioksid i luften der verdiene har vært helt på grensen, og i enkelte tilfeller også over grensen, men ikke i lange perioder. Dette er ikke helsefarlig, men er man i rom med dårlig luft så kan man fort få vondt i hodet. Det skal ikke være nødvendig at vi må lufte i et nytt bygg med moderne ventilasjonsanlegg, sier Øiaas.

- Hvordan påvirker dette elevene ved skolen?

- Så lenge vi setter opp vinduer og dører og sørger for nok luft, så blir de ikke påvirket. Men det skal ikke være nødvendig, sier Øiaas.

Sliter med å finne årsak

Rådgiver Sigve Laugsand i Skaun kommune understreker at kommunen har et godt samarbeid med leverandøren av skolebygget, Skanska, i arbeidet med å finne årsaken til den dårlige luftkvaliteten.

- Problemet er at vi ikke får samsvar mellom målingene og det som oppleves. De aller fleste målingene sier at lufta er ok, riktignok på kanten. Så vi er i tvil, mens leverandøren sier at anlegget er OK så langt. Men det er enighet mellom partene om at vi skal gjøre målinger og finne ut hva som er problemet, sier Laugsand.

Samarbeider med leverandør

Kommunen vil nå leie inn en uavhengig ekspert for å gå gjennom både de tekniske målingene og de erfaringene som personell og elever har gjort ved skolen.

-Vi har jobbet lenge med å finne en løsning på dette. Nå må vi få mer klarhet i hvordan vi kan tolke det materialet vi har. Vi må ta dette såpass alvorlig, for dette har med arbeidsmiljøet å gjøre, sier Laugsand.

- Kan det bli aktuelt å kreve erstatning fra Skanska?

- Så langt er det ikke noe som tyder på det. Vi har ikke formelt tatt over ventilasjonsanlegget ennå, og vi har reklamasjonsrett på fem år, så vi er godt innenfor. Vi har et godt samarbeid med leverandøren, og de prøver også å bidra til å finne en løsning på dette, sier Laugsand.

- Anlegget fungerer

Prosjektleder Torgeir Tangvik i Skanska sier de ønsker å finne ut hva som forårsaker problemene ved Børsa skole.

- Problemet er at vi finner ikke noen konkrete feil på anlegget. Men vi jobber sammen med kommunen for å finne en løsning, og jeg har nylig etterspurt loggføring fra skolens side som jeg venter på svar på, sier Tangvik.

- Når målinger viser luftverdier helt oppunder grenseverdier, og lærere rapporterer at de må lufte, betyr ikke det at ventilasjonsanlegget ikke virker tilfredsstillende?

- Nei, ikke nødvendigvis. Det er individuelt hva folk oppfatter og opplever. Så lenge målingene er innenfor det som er standard må man kunne si at anlegget fungerer godt nok.

- Kan anlegget være underdimensjonert?

- Nei, det er ikke underdimensjonert. Lufta styres av følere som måler hvor mye luft som behøves, sier Tangvik.