Det er Orkla maskin som har fått jobben med å opparbeide tomta der Isfjords 5000 kvadratmeter store fabrikkanlegg skal bygges.

Søppeldynge

Men det er en omfattende jobb som skal gjøres før spaden stikkes i jorda.

Området har nemlig vært søppeldynge for sponplateprodusenten, som holdt hus rett sør for Isfjord-tomta. For noen tiår tilbake hadde Orkla sitt løp her. Da det gamle elveløpet ble endret, ble elvefaret brukt som avfallsdeponi. Dette må ryddes unna før området kan planeres og klargjøres for Isfjord-bygget.

Ikke farlig avfall

- Det er tatt omfattende prøver av grunnen, og det er ikke snakk om farlig avfall. Det er lett forurenset avfall etter den gamle sponplatefabrikken; alt fra sponplater til bildekk, forteller Svein Endre Møkkelgård.

2. januar startet de arbeidet med å grave opp massene. I disse dager går lastebilene i skytteltrafikk mellom Grønøra og Meldal miljøanlegg, der massene deponeres. Orkla maskin skal være ferdig med sin del av arbeidet i april/mai.

Arbeidet stoppet

- Det er om lag 20 000 kubikk som skal kjøres bort. Deretter skal vi hente nye stein- og grusmasser, som skal kjøres på, forteller Møkkelgård som egentlig skulle ha startet arbeidet i oktober.

Oppstarten ble imidlertid utsatt, etter at Mattilsynet avslo Isfjords søknad om å få etablere seg på Grønøra. Isfjord anket avslaget inn for departementet. Like før jul kom gladmeldinga for alle som ønsker Isfjord velkommen til Orkdal: Departementet hadde gitt Isfjord medhold.

Åtte millioner

For Orkla maskin betyr oppryddings- og klargjøringsarbeidet på Isfjord-tomta at de kan bokføre en inntekt på åtte millioner kroner.

- Dette er et stort oppdrag for oss, og jobben passer veldig godt til vår virksomhet. Vi har fire egne ansatte som holder på, og i tillegg har vi leid inn sku lastebiler fra lokale lastebileiere.

Aktuell for Norsk kylling

Orkla maskin var en av to som var med i finalerunden i kampen om å få Norsk kyllings jordflyttingsprosjekt. Selv om Møkkelgårds firma ble slått av Solberg maskin på oppløpssida, ser han fram til det som skjer med både Isfjord og Norsk kylling:

- Dette er bare starten. Vi håper på oppdrag i forbindelse med Norsk kylling også. Det kommer mye arbeid der framover.

- Enorme beløp

- Det som skjer nå, er veldig positivt for næringslivet i dalen, for det skapes store ringvirkninger. Det handler ikke bare om arbeidsplassene inne på fabrikkene, men det vil bli omfattende kjøp av varer og tjenester fra lokalt næringsliv, sier Møkkelgård som mener Norsk kylling og Isfjord vil merkes i hele regionen.

- Ringvirkningene er ikke kartlagt ennå, men det er snakk om enorme beløp.

Her kommer Isfjord-fabrikken. Foto: Catharina Morken
Det er mye restavfall i massene på tomta, og alt må ryddes unna før fabrikken kan bygges. Foto: Catharina Morken