Det skriver Stiftelsen miljøfyrtårn, som nettopp har kåret Norsk kylling til vinner i klassen for Årets snuoperasjon 2017.

Den Rema-eide kyllingfabrikken har tidligere vært i hardt vær etter flere år med røde tall og negativ oppmerksomhet rundt utslipp, forurensning, dyrevelferd og arbeidsforhold. De negative oppslagene var i perioder så massive, at mange sluttet å kjøpe kylling.

Snudde med Rema

Etter at Rema kom inn som eiere, er dette gradvis snudd. Det er på bakgrunn av dette at Norsk kylling hedres som Årets snuoperasjon.

- På bakgrunn av bedriftens store miljøforbedringer og innsats for å bidra til ei grønn framtid for lokal næringsmiddelproduksjon, har juryen tildelt Norsk kylling prisen for Årets snuoperasjon 2017, skriver Stiftelsen miljøfyrtårn i ei pressemelding.

- Mildt sagt imponerende

- Det er mildt sagt imponerende å se hvordan Norsk kylling har tatt tak i sine miljøutfordringer, fått kontroll over egen drift og klart å snu en negativ trend. De har vist et tydelig og brennende ønske om å forbedre seg, både fra ledelse og ansatte. Og de har vist at det lønner seg å ta miljøansvar, tenke nytt og være framtidsrettet. Jeg håper dette får flere innen norsk industri til å se nytten av å ta tak i sine miljøproblemer, sier leder for marked og kommunikasjon i Stiftelsen miljøfyrtårn, Linn Grøtberg i pressemeldinga.

- Stolt

– Norsk Kylling er opptatt av å være en ansvarlig næringsmiddelprodusent som tar hensynet til miljø på alvor. Å bli sertifisert som miljøfyrtårn har gitt oss gode verktøy for strukturert fokus på miljø. Samtidig er vi utrolig stolt over å bli tildelt denne prisen, sier administrerende direktør i Norsk kylling, Kjell Stokbakken.

Bedriften har satt seg som mål å bygge verdens beste næringsmiddelfabrikk i Furumoen. Det innebærer også at de skal bli best på miljø.

Eksempel til etterfølgelse

- Sammen med 340 ansatte og rundt 150 lokale bønder produserer Norsk kylling hvitt kjøtt til forbrukere i hele Norge. Med en fortid med betydelige miljøutfordringer, kritikk og avvik fra tilsynsmyndigheter, får Norsk kylling i dag utelukkende gode tilbakemeldinger, og ingen avvik. Miljøfyrtårn-sertifisør Ada Myhren mener virksomheten er et eksempel til etterfølgelse:

- Det er sjeldent å se en så godt forberedt virksomhet til sertifisering, der ingen avvik ble funnet.

Skal bli enda bedre

Ved å bli miljøfyrtårnsertifisert opplever Norsk Kylling at de har fått de nødvendige verktøyene og hjelpa de trenger for å bli enda flinkere i sitt miljøarbeid.

- For oss er det en stor milepæl at vi har kommet såpass langt at vi har blitt sertifisert. Det er for øvrig viktig å peke på at sertifiseringa ikke var målet, men et steg i prosessen med å bli enda bedre. Vi har fortsatt en vei å gå, og har stort potensial til mange forbedringer. Det vil vi jobbe med framover, sier Marit Heggelund Jensen, HMS-leder i Norsk kylling.

Energismart

Neste steg i den grønne satsingen er å bygge et topp moderne produksjonsanlegg med energiløsninger i verdensklasse.

– Vi ønsker å bygge verdens mest energismarte produksjonsanlegg i Orkdal. Med innovative løsninger for lagring og styring av energi vil vi kunne redusere CO2-utslippet betydelig, forklarer Stokbakken.

Mange tiltak

Her er noen av miljøtiltakene som er gjennomført ved Norsk kylling de siste årene, og som var med å dannet grunnlaget for at de fikk prisen fra Stiftelsen miljøfyrtårn:

Håndtering av søl og spill:

  • Dokumentert kontroll på renseanlegg mht. utslipp. (Norsk institutt for naturforskning (Nina) gjør resipientundersøkelser i Gaula som viser at Norsk kylling ikke påvirker elva negativt slik de tidligere har gjort.)

  • Redusert klimagassutslipp i løpet av 2016 på 5,2 prosent.

  • Inngått avtaler som sikrer bedre utnyttelse av biprodukter.

Arbeidsmiljø:

  • Opprettet en egen velferdskomité som jobber med trivselstiltak for de ansatte.

  • Ansatt flere av tidligere innleide arbeidere, og sikret ordnede arbeidsforhold for alle.

  • Etablert fast struktur på informasjon til ansatte (bl.a. månedlig «internavis»).

  • Pusset opp fellesarealer.

  • Igangsatt tiltak for å fremme fysisk aktivitet, som treningstilbud med instruktør, trimpostkasser og sykle til jobben-aksjon.

  • Økte ressurser på HMS og HR.

  • Både tillitsvalgte og verneombud kan meddele at arbeidsmiljøet er blitt betydelig forbedret.

HMS

  • Opprettet systematikk i HMS-arbeidet.

  • Førstehjelpskurs for alle ansatte.

  • Implementert Miljøfyrtårn i internkontrollen, samt i prosedyrer for blant annet transport, avfall og innkjøp.

  • Etablert en forbedringsstruktur og trygghet for å melde avvik (ansatte får Flax-lodd for innmeldte HMS-avvik og forbedringsforslag).

Norsk kylling har jobbet mye med miljøtiltak etter at Rema 1000 tok over som eiere. Foto: Norsk kylling