Orkland

Giske deltok også på fjorårets kickoff-arrangement for Orkland Arbeiderparti i Orkdal kulturhus. Lørdag kommer han til Folkets Hus på Gjølme for å innlede den politiske debatten i årsmøtet. Etter hva ST kjenner til, blir dette Trond Giskes første opptreden på den politiske scenen etter varslersakene mot ham.

Trude Tevik Gulbrandsen, leder Orkdal Ap, sier det er helt naturlig å ta imot Giske.

- Jonas Gahr Støre har satt en strek for saken og ønsket Giske velkommen tilbake på jobb. Da er det helt naturlig for oss at det er toppkandidaten vår som kommer hit. Han er hjertelig velkommen. Det er vanlig at stortingsrepresentanter kommer rundt og er med oss på årsmøter, sier Gulbrandsen.

Giske ønsker seg hit

29. januar kom sentralstyret i Arbeiderpartiet med en uttalelse i Giske-saken, hvor de skriver: «Sentralstyret konstaterer at konklusjonen i behandlingen av flere av varslene er at det har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering». De skriver at det er naturlig at Giske ikke møter i sentralstyret ut denne valgperioden, siden han har trukket seg som nestleder. Men videre sier de: «Sentralstyret ser fram til at Trond Giske etter endt sykmelding gjenopptar sitt politiske arbeid i Stortinget for fullt og ønsker velkommens hans viktige bidrag til partiets arbeid framover».

En av oppgavene i nær framtid blir altså å besøke Orkland Ap sitt årsmøte med konstituering.

- Ønsket dere spesielt å få akkurat Giske til dette møtet?

- Vi forholder oss til partikontoret når det gjelder innledere. Vi tok kontakt med dem for å få en innleder, og fikk deretter beskjed om at Trond Giske ønsker å komme til oss. Og det er vi glade for. Da vet vi at vi får en god debatt, sier Gulbrandsen.

- Nok straff

- Har dere fått negative reaksjoner på at han kommer?

- Det er vel alltids noen som reagerer, men det kan vi ikke tenke på. Vi skal slå sammen fire partier, og det er dette vi ønsker fokus på. Det er et høydepunkt for oss. Vi ser fram til å bli et tyngdepunkt sør for Trondheim, det største kommunepartiet i Trøndelag, sier Gulbrandsen.

Da det i helga ble kjent at Giske kommer til Orkdal, uttalte Ap-ordfører Are Hilstad dette til ST:

- Jeg oppfatter at Trond Giske har fått nok straff internt i partiet. For oss er det uproblematisk at han kommer. Han er toppkandidat i Sør-Trøndelag Ap, og det er naturlig at han deltar på årsmøter rundt om i Trøndelag. Utgangspunktet vårt er at han skal gjøre en jobb som stortingsrepresentant, og da er det fint at Orkland Ap signaliserer at vi fortsatt har tillit til ham, sier Are Hilstad, nåværende ordfører i Meldal kommune.

Pelsdyr-ja

Giske er invitert til å innlede den politiske debatten i nye Orkland Arbeiderparti, og det er viktige saker som er meldt inn. Trolig kommer Giske inn på en del av sakene i sin tale. Det er temaer som kollektivtakster, differensiert arbeidsgiveravgift, dagpenger, NRK-lisens og bompengepolitikk, pelsdyr, lærlinger, flyktningpolitikk, skole og energi.

Pelsdyrnæringa er en av sakene som er meldt inn til møtet av interimsstyret, med tittel «Krav om forutsigbar næringspolitikk», med forslag om at Orkland Arbeiderparti skal gå inn for en videreføring av næringa:

«Regjeringen har gått inn for en tidfestet styrt avvikling av pelsdyrnæringa etter hestehandel på bakrommet under regjeringsforhandlingene. Næringen har vært omstridt og Arbeiderpartiet har også programfestet at næringen skal til livs. Men næringspolitikken må være forutsigbar. Når Stortinget for bare ett år siden konkluderte med at pelsdyrnæringen skulle opprettholdes, samtidig som det ble innført nye krav til dyrevelferd med tilhørende investeringer for dem som utøver næringen, så blir forutsigbarheten totalt fraværende. (...) Med bakgrunn i at næringen allerede har fått sin behandling i Stortinget mener Orkland Arbeiderparti at næringspolitikken må være forutsigbar og at pelsdyrnæringen skal videreføres som en viktig distriktsnæring med høy dyrevelferd».

Nytt styre

- Kommer Orkland Arbeiderparti til å gå inn for en videreføring av pelsdyrnæringa?

- Det vet jeg ikke, vi får se hva som kommer ut av debatten. Det blir også veldig greit å ha Giske der, han sitter sentralt og vil gi oss mer tyngde i debatten. Dette med pelsdyrnæringa er et forslag som er sendt inn, og årsmøtet bestemmer hva som vedtas og sendes videre. Det kommer nok argumenter både for oss mot. Når vi nå slår oss sammen med blant andre Agdenes, er det naturlig at det kommer et sånt forslag, sier Gulbransen.

Hun er innstilt som den første lederen i Orkland Ap.

- Det er både litt skummelt og veldig spennende. Det blir et stort lag, sier hun.

Svein Erik Jørgensen fra Agdenes er innstilt som nestleder.

ingrid.hultgreen@avisa-st.no

958 39 535

Trude Tevik Gulbrandsen er innstilt som leder i Orkland Arbeiderparti. Foto: Truls Lereggen