Tirsdag like før klokken 12 ble dommen til Therese Johaug offentliggjort av Idrettens Voldgiftsrett (CAS). Johaug testa positivt på det forbudte stoffet clostebol i september 2016. Det var en nedslående dom, som gjør at Johaug er utestengt fra all idrett i 18 måneder. Det betyr at hun mister OL i Pyeongchang i februar neste år.

Grensen for å nå OL var en straff på 15 måneder. Straffen på 13 måneder fra Domsutvalget i Norges idrettsforbund ble dermed økt til 18 måneder, etter at Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket saken til CAS. Hun er utestengt til og med 17. april 2018.

Landslagssjef Vidar Løfshus fikk vite om dommen i går og er overrasket over at OL går i vasken.

- For alle oss som er rundt Therese Johaug som var dommen veldig overraskende. Jeg har selvsagt tenkt tanken på at OL kunne ryke, men jeg tenkte at sannsynligheten var veldig liten, sier Løfshus.

Snakket med Therese

Landslagssjefen fra Løkken har vært i kontakt med Johaug og forteller om en følelsesladet samtale hvor de gråt sammen, men at det ikke ble sagt så mye fornuftig.

- Det ble ikke sagt mye fornuftig. Jeg synes det er vanskelig å finne ord. Ord blir fattige i en slik situasjon, sier Løfshus.

- Hvordan preger denne dommen landslaget?

- Det er litt vanskelig å si. Vi er veldig prege hele gjengen som er rundt Therese. Her og nå er vi påvirket av det som har skjedd og det kommer ikke til å gå over på en dag. Vi er gode venner og kolleger av henne og vi vil ta vare på henne. Laget reiser på samling og der vil vi møte Therese og snakke ut om saken, sier Løfshus.

Har gjort tiltak

Etter to dopingdommer på Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har det blitt innført strakstiltak etter at det ble gjennomført en granskningsrapport i etterkant.

- Det har blitt gjort mye etter at granskningsrapporten kom frem. Nå har det blitt gjort strakstiltak rundt medisinhåndtering blant annet. Før dommene så har vi ikke gjort noe annet enn det andre land har gjort, sier Løfshus.

- Hvor stor skyld føler dere i ledelsen for det som nå har skjedd?

- Vi har alle vært sterkt involvert i dette. I etterpåklokskapens navn så kan jo selvsagt ting ha blitt gjort annerledes, sier Løfshus.

- Urettferdig

På pressekonferansen tirsdag ettermiddag møtte også Marit Bjørgen opp for å stille til intervju på vegne av skiløperne. Det var en svært preget skidronning som ble intervjuet.

- Vi gråt sammen. Jeg synes dommen er urimelig og urettferdig. Therese blir trodd på alle punkter og da synes jeg dommen blir helt feil. Jeg hadde aldri forestilt meg at det skulle bli 18 måneders utestengelse. Jeg hadde tenkte på 12, 13 eller 14 måneder, sa en preget Bjørgen.

Hun innrømmer at dommen har gått innpå henne.

Jeg tenker jo om det er verdt å drive med dette, man føler ting er urettferdig. Men Therese vil tenke videre og komme tilbake. Jeg skal også stå på videre, sa Bjørgen.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

Therese Johaug går glipp av OL i i Pyeongchang i februar neste år etter at dommen fra CAS lød på 18 måneder. Her fra Toppidrettsveka i Knyken for noen år siden. Foto: Arkiv