Mandag ble Jon Nergårds Jærvsørappen klar for finalen i det åpne kriteriet for kaldblodshester. Jærvsørappen vant sitt kvalifiseringsheat på en imponerende måte, og blir helt klart favoritt til å vinne seiersjekken på 500 000 kroner neste søndag.

Glad Hall tilbake

Onsdag var det duket for derbykvalifisering for varmblodshester. Fjorårets suverene treårshoppe i Norge, orkdalshoppa Glad Hall T, har ikke vist fram noen ekstrem storform så langt i år, men onsdag framsto hoppa i god gammel drakt. Da Bjørn Garberg ba om full gass 500 meter fra mål, toget orkdalshoppa på rundt konkurrentene og vant til slutt veldig enkelt på kilometertida 1.14,0. Dermed kan det virke som superhoppa er på vei mot storformen igjen, og da skal hun bli hard å slå når finalen i hoppederby går av stabelen neste søndag.

Overrasket

I samme kvalifiseringsløp startet Bjørn Steinshaugs KLM Sweetwater, som i utgangspunktet skulle slite med å komme inn blant de tre som gikk videre til finale. Hoppa var gjort til et tredje sistevalg, noe som bekrefter at verken spillerne eller tipsekspertene levnet hoppa noen stor mulighet. Men hoppa fra det sterke oppdrettet til Sven Tore Jacobsen og Hilde Solbakken, leverte sitt beste løp i karrieren ved å spurte inn til tredjeplass og finalebillett. Kilometertida ble sterke 1.14,3, noe som er ny rekord. Hoppa avsluttet så sylskarpt at hun fort kan bli en premiekandidat også i finalen, hvor en halv million kroner venter vinneren.

Enorm spurt

Ei annen orkdalshoppe som avsluttet sylskarpt i sitt kvalifiseringsløp var Erik Morten Garbergs Gjølmes Bird. Da det gjensto 500 meter av løpet, satt hoppa sist i feltet. Ut på oppløpet satt hun fortsatt sist, men broder Bjørn Garberg fikk voldsom fart på hoppa og i mål var tredjeplassen og finalebilletten i boks.

Det betyr at en firedel av deltakerne i derbyfinalen for varmblodshopper, er orkdalinger. Det sier noe om hvor sterkt travsporten står i Orkdal om dagen.

En million kroner

I kvalifiseringa til den åpne derbyfinalen for varmblodshester stod Torkil Steinshaugs Shocking Icon innbydende til i førstespor. Kusk Kai Johansen hadde ingen problemer med å beholde føringa fra start med hesten som ex-orkdalingen Anders L. Wolden trener. Der satt ekvipasjen til midt på oppløpet, men måtte til slutt se seg slått av favoritten Thai Armani og Frode Hamre. Men andrepremien holdt til finalebillett, og dermed er Shocking Icon klar for finalen hvor hele én million kroner venter vinneren.

Wizard imponerte

En annen orkdaling som ikke tok seg til finale men som allikevel leverte et mektig forsøk, var Ola Martin Foss sin Wizard, som sto med kun 69 000 kroner på kontoen før møtet med flere av landets beste fireåringer. Mens Wizard sto med rekord 1.16,6 over sprintdistanse før løpet, sto seks av konkurrentene med rekord 1.13,0 eller bedre.

Men Wizard kan tydelig vis ikke å lese. Han viste null respekt for de mer meritterte konkurrentene. Hetsen satt bom fast sist i feltet da det gjensto 400 meter av løpet. Da hesten kom løs ut på oppløpet, spurtet hesten raskest av alle og knep tredjeplassen. Hadde hesten imidlertid fått være på skuddhold med de to foran ham ut på oppløpet, kunne han fort blitt den sjette klasseløpsdeltakeren fra Orkdal. Wizard hentet nemlig mye på annenhesten Becky’s Serious mot mål, men hadde dessverre for langt fram til å kunne knipe den andre og siste finalebilletten.