Da ble ponnien Ernst Rolf pensjonist. Ved nyttår faller nemlig travponnien Ernst Rolf for aldersgrensen på 18 år, og mandag gikk hesten sitt aller siste løp i karrieren. Neste år venter en pensjonisttilværelse hvor han ifølge matmor Elin Flataune skal få kose seg sammen med unghestene på gården, samt være tilgjengelig for arrangementer der barn og unge står i fokus.

Eventyrlig karriere

Gotlandsrussen Ernst Rolf ble kjøpt fra Sverige av Elins datter, Stine Elvine Kvernberg, i 2007. Og Stine hadde en eventyrlig karriere med den lille hingsten. Stine måtte «pensjonere» seg i 2012, da det var hennes tur til å fylle 18 år, som er aldersgrensa for ponnikusker. Ekvipasjen hadde fram til da vunnet over 40 løp i Norge og Sverige, derav mange storløp. Sammen vant de blant annet NM, Forus open, Oslo Grand Prix og Jarlsberg Grand Prix.

Utrolig hurtig

Men i det aller beste løpet sammen med Stine, ble hesten nummer tre. Det skjedde på Solvalla i 2008 under den store eliteløpshelga. Ernst Rolf kom til start som den som var dårligst rangert på forhånd, men slo til med en tredjeplass på den utrolig sterke kilomtertida 1.43,5. Så fort er det ikke alle kaldblodshester som traver når de debuterer som treåringer.

Vant Midtsommertravet

Etter at Stine ble «pensjonist», tok søskenbarna Linn og Amanda Flataune over tømmene. Linn, som er eldst av de to søsknene, er den som har kjørt Ernst Rolf flest ganger. Den største seieren for hennes del kom på Leangen i fjor, da ekvipasjen vant Midtsommertravet.

God på Bjerke

Søstera Amanda hadde sin største opplevelse bak Ernst Rolf under selveste klasseløpshelga på Bjerke nå i høst, hvor det ble en utrolig sterk andreplass blant landets aller beste ponnier.

Gledet mange

Ernst Rolf har imidlertid vært mye mer enn en løpsponni i karrieren. Han har gledet utrolig mange barn i Midt-Norge i forbindelse med barneaktiviteter på løpsdager. I tillegg har han vært brukt som lærehest for mange unger opp gjennom årene, ikke minst i forbindelse med lisenskurs.

Mandag gikk imidlertid Ernst Rolf, med over 50 seirer i karrieren, over i pensjonistenes rekker. I den forbindelse har Linn Flataune, som skal kjøre hesten i avskjedsløpet, skrevet et brev hvor hun hyller den lille Kongen av Skaun:

EN LITEN KONGE TAKKER AV

Høsten 2007 flyttet Ernst Rolf hjem til Skaun, og ble ponnien til Stine Elvine Kvernberg.

Det første hun fikk høre var hvor stygg ponnien var. Ernst Rolf startet sin karriere i Norge for fullt i 2008. Da var han med i mange av Norges største ponniløp, hvor 16 starter endte med 12 seire. I 2008 var også Rolf og Stine med på Lilla Elitelöp som ble kjørt under Solvalla helga. Der ble det en overraskende 3. plass på «kanon» tiden 1.43,5. Ernst Rolf vant også Oslo Mini Grand Prix Ponniløp under derby helga, og NM som ble kjørt på hjemmebane dette året.

Land og strand reiste Rolf rundt i Norge og konkurrerte, i 2009 tok han den lange turen til Forus. Der ble det seier i Forus Mini Open.

Rolf har jo alltid vært litt glad i å reise, så i 2010 tok han og Stine turen sammen med Rolfs stallkompis Proffen K. turen til Harstad. Rolf skulle da starte i Nord-Norges største ponniløp, Palle Kurlings Æresløp. Dette endte som mange ganger før med en enkel seier, og ett napp i den store vandrepokalen.

Rolf hadde jo fått herje rundt som han selv ville, og var på ett tidspunkt Norges raskeste gotlandsruss. Men utvikling skjer også hos de andre ponniene, og han fikk kraftig motstand etter hvert. Han måtte se seg slått av superhoppa Piggybank og Hulst Pomir. Disse tre ponniene har hatt mange fighter i banen, og når de setter opp topp fart, er det som å se på mini-kaldblodser.

2011 ble et ganske rolig år for Rolf, han reiste en tur til Harstad for å forsvare tittelen, noe han også greide. I 2012 ble et trist år for Rolfs eier Stine, som falt for aldersgrensa. De likte seg så godt på tur, at dette året ble det to turer til Harstad og det siste nappet i vandrepokalen. De satte også ny banerekord på tiden 1.46,8, som mange kommer til å slite med å slå!

Ernst Rolf gikk 21 løp, der det ble 9 seire.

Rolf har gitt mange barn store gleder opp igjennom årene. Han lot barn ta ponnilisensen, vært med på utallige runder med barn sittende på i vogna, ponniskole og vært en gullgutt. Snillere hingst skal man lete lenge etter.

Da Stine falt for aldersgrensa fikk vi søskenbarna ta over. Det ble mange volteløp, og lange tillegg. Jeg var så heldig å få kjøre NM på Biri, der vi ble nr. 4 bak gode ponnier. Samme år vant vi også Eliteløpet på Leangen, som er den største opplevelsen i min karriere.

2014 ble det perfekte året på Rolfs eldre dager, han fylte da 18 år og 2014 blir hans siste i karrieren. Vi representerte Leangen i landsdelskamp mellom Leangen og Östersund. Vi tok også turen til Sørlandet hvor vi startet i NM. Amanda Flataune fikk kjøre på Bjerke under Derbyhelgen, dette endte med en suveren 2. plass. Rolf og jeg har også fått vært med på 3 ponnisprinter, som har endt med 3 seire.

Rolf har hatt en fantastisk karriere her i Norge, fra å være Norges aller beste til å måtte gi slipp på tronen sin til fordel for yngre ponnier med mer fart i kroppen. Uansett har han alltid vært sprek i løp, og har vært med å kjempe i toppen.

I dag skriver vi siste løp i historieboka, en minneverdig historie som man skal lete lenge etter. Rolf har bidratt til å sette Leangen på kartet, han har bevist gang på gang at han er Trøndelags beste ponnitraver. Nå skal en liten konge med sitt store hjerte takke for seg. Jeg håper han fortsatt holder seg frisk og like ung til beins slik at vi kan fortsette eventyret utenfor løpsbanen, med lisenskurs, kjøring med barn, nisseoppdrag og flere ponnisprinter.

Takk for at jeg fikk overta tømmene på godgutten din Stine, det var stort å få fortsette eventyret du hadde startet. Jeg kan se tilbake på 2 supre år, og en fantastisk karriere med en fantastisk konge.

Linn K. Flataune