De kaller valgmetoden «heimsnekra» og udemokratisk.

– Jeg har aldri vært borti maken til dårlig opplegg. Det var et lite forberedt styre som trampet stort i klaveret med måten de avviklet stemmegivinga på. Fra å være innstilt som et klart andrevalg, er Orkdal helt utradert fra kartet, sier Frank Westberg, leder i Orkdal tråvklubb.

Søndag ble det avholdt ekstraordinær generalforsamling i Midt-Norge travforbund, hvor delegater fra lokalklubbene skulle ta stilling til alternativene Klæbu, Malvik, Melhus og Orkdal. Styret hadde på forhånd besluttet å anbefale Klæbu som førstevalg og Orkdal som andrevalg.

Vingling rundt metode

Resultatet etter stemmegivninga ble Klæbu på førsteplass, Melhus på både andre- og tredjeplass og Malvik på fjerdeplass. Orkdal fikk ingen plassering.

Avstemninga ble gjort slik at hver av de 62 stemmeberettigede skulle levere inn ei rangert liste over de fire alternativene.

– Det ble mye rot og vingling i forhold til hvordan stemmene skulle telles opp og vektes. Første ble det sagt at alternativene skulle rangeres etter forholdstallsmetoden, med vekting etter hvor mange første, andre, tredje og fjerdeplasser de ulike alternativene fikk, forteller Westberg.

Rett før stemmene skulle avgis, ble det imidlertid annonsert en annen opptellingsmetode: Den som fikk flest førsteplasser skulle bli nummer én, den som fikk flest andreplasser skulle bli nummer to, og så videre.

Frustrerte

Resultatet av dette ble at Orkdal, som hadde 16 førsteplasser og 24 andreplasser, ikke ble med på resultatlista i det hele tatt. Mens Melhus, som hadde 9 førsteplasser, stakk av med både andre og tredjeplassen.

– Han ble helt perpleks han som leste opp resultatene også, det var ingen som skjønte noe. Selv om to tredeler av de som stemte ville ha Orkdal på første eller andreplass, kom vi ikke med i det hele tatt. Melhus kom på både plass to og tre, selv om de fikk færrest førsteplasser! Vi ble bare frustrerte, sier Westberg.

Tar saken videre

Han lover at siste ord ikke er sagt i denne saken.

– Hadde vi fire fra Orkdal stemt oss selv på andreplass, hadde vi blitt nummer to. Dette er helt ulogisk! Dette er ikke demokratisk, sier han.

Orkdal tråvklubb har regnet ut at Orkdal vinner om det brukes forholdstall, som først bestemt. Det gjør de også hvis man legger sammen første og andreplasser.

– Dette var en forferdelig heimsnekra måte å drive valg på. Vi jobber med saken, og jeg tror Det Norske travselskap kommer til å underkjenne hele valget. Vi sender et brev til forbundet i morgen, sier Westberg.

Det er Det Norske travselskap som endelig skal avgjøre hvor Midt-Norges nye travanlegg skal lokalisering. Behandlingen der er ventet på nyåret.

Styret har gjort om resultatet

I etterkant av generalforsamlinga har styret endret mening i forhold til stemmetellinga.

Rolf Inge Furuhaug, styremedlem i Midt-Norge travforbund, opplyste til ST mandag kveld at styret har snakket sammen og valgt å gjøre om på resultatet:

– Vi har nå valgt å basere opptellinga på hvor mange førsteplasser hvert alternativ fikk, og har dermed Klæbu på førsteplass, mens Orkdal og Malvik er på delt andre. Av dem har Orkdal flest andreplasser, og havner derfor på andreplass, sier han.

– Flere tabber

Når Frank Westberg, leder i Orkdal tråvklubb, får høre at styret har endret mening om stemmetellinga, er reaksjonen:

– Forbundet kan ikke gjøre om et generalforsamlingsvedtak! Nå må de ikke tråkke mer i salaten og gjøre endra flere tabber! Dette går ikke, det blir mer og mer komisk.

Skjult agenda?

Han kommer med en hentydning om at det kan virke som styret har en klar agenda:

– Hvis de plutselig skal regne med andreplassene til Orkdal og Malvik, burde de hatt med alle andreplassene – og da hadde Orkdal vunnet. Det er kun én måte å regne på som gjør at Orkdal ikke vinner, og den har styret valgt å bruke. Lederen gikk tidlig ut og frontet Klæbu, og det virker som de forsvarer det med nebb og klør. Her er ikke stemningen i generalforsamlingen gjenspeilet i det hele tatt.