Senterpartiets kommunestyregruppe registrerer et betydelig engasjement omkring disse spørsmålene. I referatene fra avholdte møter er det antydet direkte dialog med lokale politikere. Så langt kan vi ikke se at slike møter er avtalt. Derfor ønsker vi å redegjøre litt for det arbeidet som har funnet sted og om våre tanker framover. Engasjement er bra og vi må tåle at det er forskjellige meninger om politiske saker. Vi stiller gjerne opp for samtaler og diskusjoner, kanskje helst i åpne møter. Vi er veldig opptatt av at konklusjonene blir tatt med bakgrunn i mest korrekte og like opplysninger og forutsetninger. Pr. i dag er det mange ubesvarte spørsmål.

Vi registrerer at flere er uenige med oss i selve vedtaket om å søke overflytting til Sør-Trøndelag, og flere mener vi har «rotet til» kommunestrukturdebatten ved å søke nå. Men vi får selvfølgelig også tilbakemelding fra mange som er enige med oss. Er dette en og samme sak, eller er det to helt adskilte saker? I utgangspunktet er dette to forskjellige saker. Dette går også frem av søknaden datert 21. mai 2015. Sitat: «Rindal kommune ser søknaden først og fremst som en del av en regionreform og fremmer den derfor uavhengig av kommunereformarbeidet som nå er i gang».

Også i leserinnlegget ordfører og gruppeledere sendte Trollheimsporten i juni, er dette gjentatt. Sitat: «Er dette med kommunestruktur og søknad om overflytting en del av samme prosess? Etter kommunestyrets mening er det ikke nødvendigvis det.»

Ordføreren har også presisert dette i møtene med fylkesmennene, jmf møtereferat fra 26.03. Sitat: «Det må tillegges i referatet at Rindal kommune først og fremst ser en slik søknad som en del av en regionreform og at kommunen vil fremme en slik søknad uavhengig av reformarbeidet.» Dette er også gjentatt i mange intervjuer i lokale medier. Men vi kan likevel skjønne at det for noen oppleves som en uheldig sammenblanding.

Like fullt mener vi at det var riktig å søke nå, men vi innser at søknaden kan bli liggende hos fylkesmannen eller i departementet ei tid framover. Vi ønsker å bruke denne tiden til avklaringer. Innbyggerundersøkelser og rådgivende folkeavstemninger er også lagt inn som forutsetninger i søknaden og i våre møter med Fylkesmannen. Vi mener også dette har vært presisert i intervjuer.

Noen «usannheter» kan oppklares med en gang. Søknaden om overflytting ble ikke sendt etter et benkeforslag, det gikk et halvt år fra rådmannen ble bedt om å forberede en søknad, til et enstemmig kommunestyre den 6. mai vedtok å sende søknaden. Dette har ikke vært noe sololøp fra vår ordfører. Sakene har vært diskutert i gruppemøtene i forkant, og etter at sakene har vært behandlet i kommunestyret, har ordføreren fulgt opp vedtakene. Engasjementet i kommunestyret har definitivt vært tverrpolitisk.

Differensiert arbeidsgiveravgift følger ikke kommunegrensene. Rindal kommune i Trøndelag får nok beholde lav sats også i framtida, men skulle vi bli en del av Orkdal, eller for den saks skyld en del av Kristiansund kommune, blir det nok mer krevende. Disse sonene avgjøres i forhandlinger mellom den norske regjering og EU, for tidsbegrensa perioder. Arealtilskuddene og andre tilskudd i landbruket er heller ikke fylkesavhengige, men blir utbetalt med bakgrunn i en til dels veldig finmaska soneinndeling vurdert ut i fra naturgitte vilkår for landbruksdrift. Men i noen få tilfeller blir fylkesgrenser brukt som sonegrenser.

Ja, vi har fritt sykehusvalg i Norge, men selv om vi tilhører Helse Midt-Norge, er vi skremt over bagatelliseringen av vår tilhørighet til HF St. Olav. Rindalingene er veldig opptatt av å sikre vår tilhørighet til sykehusene i Orkdal og i Trondheim. Vi har gode avtaler i dag, men hvor stor del av Nordmøre er HF Møre og Romsdal villig til å «si fra seg» når et nytt sykehus på Hjelset skal dimensjoneres? Ja, disse, og mange andre saker ønsker vi å diskutere i åpne møter. Som sagt, noen svar er klare, men mange er uavklarte. Og hva mener folket? Innbyggerundersøkelsen viste at rindalingene på en skala fra 1-6, føler tilhørighet til eget fylke på 2,8, til Nordmøre på 3,4 og til Sør- Trøndelag på 4,3. Kommunestyret har nok ikke bommet totalt på folkemeningen.

Litt om kommunereformen. Rindal kommune har behandlet reformen som en del av arbeidet med rullering av kommuneplanens samfunnsdel. Det har vi fått mye ros for. Kommunestyret vedtok enstemmig fire aktuelle alternativer for framtidig struktur. Innbyggerundersøkelsen viste at rindalingene først og fremst ønsker at vi skal fortsette som egen kommune (score 5,0). Senterpartiet tar dette på alvor og vil fortsette arbeidet for et slikt standpunkt.

Men undersøkelsen viste også at vi er positive til å slå sammen Rindal og Surnadal (score 4,1) og Rindal og Surnadal sammen med kommuner i orkdalsregionen (score 4,0). Vi er mindre positive til at vi går nordover alene (score 3,6) og vi er negative til å ta Halsa med (score 3,0). Halsa er for øvrig like negativ til dette. Kommunestyret har også truffet bra i dette spørsmålet og utreder videre tre av disse alternativene. Surnadal ønsker ikke å bli med på flere samtaler mot Orkdal i denne omgang. Det må vi ta til etterretning.

Det er litt utfordrende for oss at prosessene er såpass forskjellige i de to fylkene. På Nordmøre utføres utredningene av Telemarksforskning etter oppdrag fra regionrådet, og resultatene vil fremstå som grundige utredninger ut i fra regjeringens målsettinger, men helt uten avklaringer kommunene i mellom. I orkdalsregionen sitter vi rundt bordet og vil, når resultatet foreligger, ha et betydelig mer konkret beslutningsgrunnlag. Og hvordan skal vi utrede alternativet som egen kommune i et framtidsperspektiv? «Ekspertene» hevder dette er urealistisk, lite bærekraftig og uaktuelt. Her må vi nok stole på vår egen, politiske overbevisning.

I vårt kommunevalgprogram står det at vi primært vil jobbe for at Rindal skal bestå som egen kommune. Senterpartiet er garantisten for at dette er et reelt førstevalg, vår ordfører har, nesten som den eneste i hele regionen, frontet dette fra dag en, og vil også som ordfører i neste periode jobbe for dette med full tyngde. Men med de trusler fra regjeringen om bl.a. bruk av inntektssystemet, må vi ta forbehold. Hensynet til innbyggerne er det avgjørende. Hva er best for rindalingene? Derfor gjennomfører vi de utredningene det er redegjort for.

Vi har også programfestet at vi skal fullføre prosessen med å bli overflyttet til Trøndelag. Det betyr at vi ikke ser for oss å trekke søknaden som et enstemmig kommunestyre har vedtatt å sende, men det betyr også at vi ønsker å fullføre utredninger og innhente svar på alle ubesvarte spørsmål og legge saken fram for folkeavstemning. Med den kjennskapen vi har til slike prosesser, er det veldig lite sannsynlig at dette skjer før kommunestyret kan bli presset til å gjøre vedtak i strukturspørsmålet på forsommeren 2016.

For alle som primært ønsker at Rindal skal bestå som egen kommune, er Senterpartiet fortsatt det trygge valget. Vi har heller ikke tenkt å lure Rindal inn i Trøndelag. I søknaden står det at det vil være naturlig å høre på folket, i form av en innbyggerundersøkelse og / eller folkeavstemning.

Bruk stemmeretten! Godt valg!

Senterpartiets kommunestyregruppe

Kirsti Barbo Landsem,

gruppeleder