Og faktisk så har den første snøen kommet i fjellet. Dette betyr tradisjonelt at vi spiser litt tyngre, kraftigere og mer smakfull mat.
Og hva passer vel bedre en en god viltgryte nå i inngangen til elgjakta, som starter neste uke. En viltgryte med alt av det gode man kan ønske seg: Rømme, fløte, smør, høstens rotgrønnsaker og viltkjøtt.
Dette trenger du:
0,5 l kraftig rødvin
1,5 kg elg (eller annet viltkjøtt)
5 stk sjalottløk
1 ss einebær
1 kvast rosmarin og timian
3 ss smør
300 g skogsopp (eller tørket
skogsopp)
100 g sellerirot
100 g gulrot
100 g rødbeter
50 g brunost
1 stk purre
Vann
3 dl seterrømme
3 dl fløte
3 ss mel
Tyttebær
Salt
Nykvernet pepper
NB: Bruker du reinsdyrkjøtt, så kan du gjerne unnlate å bruke pepper. Kombinasjonen reinsdyr og pepper smaker nemlig ikke godt.
Slik gjør du det
Start med å kutte kjøttet i grove terninger. Brun kjøtt med smør i en stekepanne, og flytt over i en gryte etterhvert som det blir ferdig. Fortsett med å steke opp grovhakket sjalottløk, sopp, purreløk, sellerirot, gulrot og rødbeter i stekepannen, og ha dette over i gryten.
Kok ut stekepannen med en god skvett rødvin og ha dette over i gryten. Ha resten av rødvinen i gryten. Fyll på med vann til det dekker kjøttet, knuste einebær og grovhakkede urter. La det hele trekke i 60-90 min på svak varme, til kjøttet er skikkelig mørt.
Ta ut kjøtt og grønnsaker. Rør ut melet i fløten og tilsett i krafta. La dette koke i 5-10 minutter til det tykner. Ha i rømme og brunost, rør godt rundt og gi det et oppkok. Tilsett kjøtt og grønnsaker, og strø på tyttebær like før servering.