Klassisk viltgryte

Høsten kommer sigende, og kveldene blir mørkere.
Kjøkkenkroken

Og faktisk så har den første snøen kommet i fjellet. Dette betyr tradisjonelt at vi spiser litt tyngre, kraftigere og mer smakfull mat.

Og hva passer vel bedre en en god viltgryte nå i inngangen til elgjakta, som starter neste uke. En viltgryte med alt av det gode man kan ønske seg: Rømme, fløte, smør, høstens rotgrønnsaker og viltkjøtt.

Dette trenger du:

0,5 l kraftig rødvin

1,5 kg elg (eller annet viltkjøtt)

5 stk sjalottløk

1 ss einebær

1 kvast rosmarin og timian

3 ss smør

300 g skogsopp (eller tørket

skogsopp)

100 g sellerirot

100 g gulrot

100 g rødbeter

50 g brunost

1 stk purre

Vann

3 dl seterrømme

3 dl fløte

3 ss mel

Tyttebær

Salt

Nykvernet pepper

NB: Bruker du reinsdyrkjøtt, så kan du gjerne unnlate å bruke pepper. Kombinasjonen reinsdyr og pepper smaker nemlig ikke godt.

Slik gjør du det

Start med å kutte kjøttet i grove terninger. Brun kjøtt med smør i en stekepanne, og flytt over i en gryte etterhvert som det blir ferdig. Fortsett med å steke opp grovhakket sjalottløk, sopp, purreløk, sellerirot, gulrot og rødbeter i stekepannen, og ha dette over i gryten.

Kok ut stekepannen med en god skvett rødvin og ha dette over i gryten. Ha resten av rødvinen i gryten. Fyll på med vann til det dekker kjøttet, knuste einebær og grovhakkede urter. La det hele trekke i 60-90 min på svak varme, til kjøttet er skikkelig mørt.

Ta ut kjøtt og grønnsaker. Rør ut melet i fløten og tilsett i krafta. La dette koke i 5-10 minutter til det tykner. Ha i rømme og brunost, rør godt rundt og gi det et oppkok. Tilsett kjøtt og grønnsaker, og strø på tyttebær like før servering.