Havets leopard

Steinbiten er en fryktet fisk når den er i sitt rette element …
Kjøkkenkroken

… men når vi får den i nærheten av en tallerken, er den langt mindre fryktinngytende. Steinbit er en svært god matfisk. Kjøttet er fast og aromatisk, og har på en måte en skalldyraktig aroma. Den er lett å jobbe med, og egner seg like godt stekt som dampet.

Jeg har i dag laget en pannestekt variant, men den kan like gjerne tilberedes på grillen. Start med sausen, gjerne dagen i forveien.

Grønnsaksaus

2 dl extra virgin olivenolje

2 stk. sjalottløk, finhakket

2 reddiker i terninger

2 gulrøtter i terninger

¼ chili i terninger

1 dl syrlig, ferskpresset eplejuice

Gressløk og persille

1 ss revet fersk parmesan

Fres alle grønnsakene i litt olje i ca. 1 minutt.

Avkjøl i 10 minutt, før du tilsetter de andre ingrediensene.

La dette marinere i minimum 20 minutt før servering.

Steinbit for fire

4 stykker steinbit à 180–200 g

2 bunter vårløk

Smør, salt, og pepper

Salt og pepre fiskestykkene og la de ligge i 10–15 minutt før tilberedning.

Stek steinbitbiffene i 2–3 minutt på hver side i nøttebrunt smør sammen med vårløken.