Matspalten:

Rødbetesalat

En allround salat som hører julen til.

Øystein Kvåle 

Kjøkkenkroken

Rødbetsalat egner seg til mye og mangt av julens tradisjoner. Både leverpostei, sylte, lammerull, kald ribbe, og pinnekjøtt smaker godt med rødbetesalat.

Å lage rødbetesalat er ingen heksekunst, og man kan selvsagt kjøpe ferdig syltede rødbeter, men aller best blir det om man koker eller sylter dem selv, sammen med gode julekrydder slik at man kan sette sitt eget preg på det.

Ingredienser

500 g rå rødbeter

1 l vann

4 ss sukker

2 ss rødvinseddik

2 stjerneanis

1 kanelbark

3–5 nellikspiker

1 ts karve

Saft av ½ appelsin

1 stk. grønt eple i små terninger

1 stk. sjalottløk

3 ss majones

3 ss kremfløte

½ ts salt

1 ts sukker

Slik gjør man det

Skrell og grovdel rødbeten i 8 deler, dette for å korte ned koketiden noe.

Kok opp vann, appelsinsaft, sukker, eddik og krydder.

Ha i rødbetene og la dem trekke i 40–45 minutter – la dem avkjøle seg i krafta

Bland majones, rømme, salt, sukker og eple i en bolle.

Sil krafta av rødbetene, og bland rødbetene inn i majonesblandingen. Ta gjerne vare på krafta som kan kokes inn til ⅓ og brukes som en rødbetesirup til for eksempel ost.