Matspalten:

Sylta grønnsaker og spekeskinke

En tradisjon som dessverre har gått litt i glemmeboken.
Kjøkkenkroken

Syltede grønnsaker og pickles brukes mye i andre land. Det er særlig brukt i Øst- og Sør-Europa. Sylting er langt lettere enn man kanskje tror, og resultatet er et smakfullt tilbehør til så vel kjøtt og spekemat, som fisk, eller kanskje bare som en liten snack.

I dag har jeg laget en variant på syltede grønnsaker med spekeskinke og revet parmesan, men man kan også bruke andre typer ost om man ønsker det. Bruk gjerne grønnsakene sammen med grillmat om du ønsker det.

Du trenger

Syltelake

3 deler vann

2 deler sukker

1 del epleeddik ev. sherryeddik

4–5 hele pepperkorn

Tørket chili, gjerne røkt

1 stjerneanis

Grønnsaker

2 gulrot skåret i band med en skreller

1 agurk, skåret på samme måte

1 vårløk skåret i tynne skiver

1 knaskepaprika skåret i ringer

Tilbehør

En håndfull ferske, finhakkede urter

Parmesan, revet

En god spekeskinke


Slik gjør du det

Syltelake

Kok opp alt, før du avkjøler laken.

Grønnsaker

Ha alt i den avkjølte syltelaka. Legger man grønnsakene i kald lake bevarer de fargen bedre.

La stå i minimum ett døgn.

Tilbehør

Bland urtene inn med grønnsakene før servering.

Dander grønnsakene på et fat med spekeskinke og riv parmesan over.