Matspalten:

Ketchup av rips

Opprinnelig en fiskesaus, nå en tomatsaus.
Kjøkkenkroken

Ketchup kan for noen oppleves som et skjellsord når det kommer til mat, og forbindes med en saus som vanligvis lages av tomater/tomatpuré, eddik, sukker, salt, og krydder.

Ketchupen kommer opprinnelig fra Asia, hvor den som oftest var en krydret, søt fiskesaus som ble kalt «kitjap». denne sausen ble brakt til Europa på 1500-tallet av europeiske sjømenn, men det skulle gå en stund før den første tomatketchupen så dagens lys. Dette skjedde i 1801, og var da en tynn kryddersaus med tomatsmak.

I dagens matspalte har jeg valgt å ta utgangspunkt i de røde, modne ripsbærene, og lager en ketchupvariant med nettopp ripsbær. Man kan også gjøre det samme med både tyttebær og blåbær om man ønsker det. Uansett, hjemmelaget ketchup som dette smaker utrolig godt til kraftige kjøttretter, vilt, og smaksrike pølser.

Du trenger

5 dl vann

1 kg ripsbær

6 g ferdig sursildkrydder

5 knuste einebær

1 ts salt

3,5 dl brunsukker

Slik gjør du det

Ha alt i en kjele, kok opp under lokk, og la det koke i 25–30 minutt.

Kjør massen sammen med en stavmikser for å få ut mest mulig smak.

Ha massen gjennom en sil og sil av safta.

Ha safta i en ren kjele og kok inn til ca. 75 % mengde. Hvis man bruker bær uten så mye stivelse, bør man koke ned til 50 %.

Smak til med salt/sukker på slutten av koketiden.

Ha over på rene glass.