Torsk i måned uten «R»

Torsk kan spises året rundt, også om sommeren.
Kjøkkenkroken

Det er en gammel myte om at man ikke skal spise torsk fra mai til august, altså med måneder uten «R». Myten går nok på at noen har ment at torsken ikke smaker så godt på sommerstid.

Riktig nok har den et høyere vanninnhold på sommeren, enn den har i februar/mars, som bokstavelig talt gjør den litt mere «slapp i fisken». I dag har jeg laget torsk med hissig tomatsaus, saltkokte poteter og grillet kinakål.

Du trenger

800 g beinfri torskerygg

Tomatsaus:

1 rødløk, finhakket

1 ss olivenolje

1 ss sukker

½ finhakket chili

1 ss tomatpurre

2 grovhakkede tomater

Saften fra 1 sitron

1 ss dill, finhakket

2 ss grønne, gode oliven, finhakket

Kinakål

1 kinakål

Grovsalt

Pepper, nykvernet

Olivenolje

Saltkokte poteter

600 g poteter

2 l vann

Salt

Slik gjør du

Torsk

Gnis inn med 1 ss salt og 1 ss extra virgin olivenolje.

Legg filetene i en ildfast form, med aluminiumsfolie over. La dette «marinere» i 10–15 minutter.

Bak i ovn, eller på grillen, i 5–6 minutter, til de skiver seg.

Tomatsaus

Fres alt i en kjele til det begynner å bli brunt.

Hell over 6 dl oksebuljong eller oksekraft.

Kok inn til ½.

Tilsett saften fra 1 sitron, dill, og oliven.

Smak til med salt og pepper

Kinakål

Del en kinakål i to på langs.

Dryss grovsalt, nykvernet pepper og litt olivenolje over og la det marinere i 10–15 minutter før den stekes hardt på grillen, eller i en panne.

Poteter

Kok opp 2 liter vann, eller nok vann til at det står over potetene. Smak til med salt slik at det smaker sjøvann, kok potetene i vannet. 150 g potet per person.