Matspalten

Nøttebrød med smak av jul

Prima til julefrokost.

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

Hva med å gi bort et hjemmebakt brød til jul, eller lage det til egne julefrokoster …

Dette brødet egner seg godt til å fryses, selv om det selvsagt smaker aller best nystekt. Dagens brødoppskrift er et grovt frukt- og nøttebrød som gjør seg godt til julefrokoster med smakfullt pålegg.

Jeg har smakssatt det med frukt og nøtter som har vært bløtlagt i gløgg og Cointreau. Skal man bruke tørket frukt i brød er det viktig å bløtlegge de først. Hvis ikke trekker de fuktighet fra deigen og brødet blir hardt og tørt.

Du trenger

7 dl lunket vann (eller melk)

50 g tørrgjær

2 ts salt

2 ts sukker

3 ss olivenolje

60 g havregryn

25 g havrekli

700 g grovbakstmel

150 g hvetemel (du må kanskje tilsette litt ekstra om deigen blir for klissete)

100 g valnøtter

100 g aprikos og rosiner, finkuttet

1 dl gløgg

½ dl Cointreau

Slik gjør du det

  • Bløtlegg aprikos, rosiner, og nøtter i væsken i ca. 1 time.
  • Ha alt det tørre i miksebollen.
  • Tilsett olje og vann.
  • Kjør deigen til en fast og fin deig og la heve i ca. 20 minutt.
  • Tilsett frukt- og nøtteblandingen og kjør det inn i deigen. (Juster med litt mel ved behov.)
  • Ha deigen på en bakebenk og kna den godt sammen.
  • Del den i to og lag to like runde brød som legges på en stekeplate med bakepapir. Hev i 20 minutt.
  • Pensle deigen med vann og dryss over nøtter, valmuefrø, eller lignende.
  • Stek på 225 °C i ca. 30 minutt.

Tips til hjemmelaget pålegg som også er fint som gave

Peanøttsmør

5 dl peanøtter

50 g usaltet smør, romtemperert

1 ts honning


  • Kjør peanøtter i en blender til oljen kommer ut og det blir en glatt masse.
  • Tilsett honning og smør i terninger.
  • Kjør sammen til en homogen masse.
  • Ha over på glass og sett i kjøleskap.