Hva med å gi bort et hjemmebakt brød til jul, eller lage det til egne julefrokoster …
Dette brødet egner seg godt til å fryses, selv om det selvsagt smaker aller best nystekt. Dagens brødoppskrift er et grovt frukt- og nøttebrød som gjør seg godt til julefrokoster med smakfullt pålegg.
Jeg har smakssatt det med frukt og nøtter som har vært bløtlagt i gløgg og Cointreau. Skal man bruke tørket frukt i brød er det viktig å bløtlegge de først. Hvis ikke trekker de fuktighet fra deigen og brødet blir hardt og tørt.
Du trenger
7 dl lunket vann (eller melk)
50 g tørrgjær
2 ts salt
2 ts sukker
3 ss olivenolje
60 g havregryn
25 g havrekli
700 g grovbakstmel
150 g hvetemel (du må kanskje tilsette litt ekstra om deigen blir for klissete)
100 g valnøtter
100 g aprikos og rosiner, finkuttet
1 dl gløgg
½ dl Cointreau
Slik gjør du det
- Bløtlegg aprikos, rosiner, og nøtter i væsken i ca. 1 time.
- Ha alt det tørre i miksebollen.
- Tilsett olje og vann.
- Kjør deigen til en fast og fin deig og la heve i ca. 20 minutt.
- Tilsett frukt- og nøtteblandingen og kjør det inn i deigen. (Juster med litt mel ved behov.)
- Ha deigen på en bakebenk og kna den godt sammen.
- Del den i to og lag to like runde brød som legges på en stekeplate med bakepapir. Hev i 20 minutt.
- Pensle deigen med vann og dryss over nøtter, valmuefrø, eller lignende.
- Stek på 225 °C i ca. 30 minutt.
Tips til hjemmelaget pålegg som også er fint som gave
Peanøttsmør
5 dl peanøtter
50 g usaltet smør, romtemperert
1 ts honning
- Kjør peanøtter i en blender til oljen kommer ut og det blir en glatt masse.
- Tilsett honning og smør i terninger.
- Kjør sammen til en homogen masse.
- Ha over på glass og sett i kjøleskap.