Matspalten:

Tomatsuppe for kalde vinterdager

Inspirert av sydhavet.

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

Vinteren har festet taket med tosifrede kuldegrader og silkesnø. Nærmere postkortstemning kommer man ikke. Hva passer vel bedre enn å komme inn etter en tur ut i slike forhold å få varmet seg innvendig på en sydhavsinspirert tomatsuppe.

Dette er en smakfull tomatsuppe med mye grønnsaker og bacon. Ønsker man det, kan man også benytte spekepølse-/spekeskinke-rester i suppa, dette gjør at det blir enda mer smaksrikt.

Du trenger

50 g bacon, i terninger

2 skrelte gulrøtter, delt i terninger

2 stilker stangselleri, delt i terninger

1 rødløk, finkuttet

1 sjalottløk, delt i ringer

1 liten rød paprika, delt i terninger

1 fennikel, delt i terninger

3 fedd hvitløk

1 boks hermetiske tomater (ikke av billigste type)

1 liten neve fersk oregano

250 g grønnkål, i strimler

Ca. 1 l hønsekraft eller hønsebuljong

3–4 skiver gammelt, tørt brød

100 g revet ost

Salt og pepper

4–5 ss god olivenolje

Slik gjør du det

  • Bruk en kjele eller gryte som tåler å settes i stekeovnen.
  • Varm opp oljen til middels varme, tilsett bacon og hvitløk. La dette surre noen minutt.
  • Tilsett alle grønnsaker bortsett ifra grønnkål. La dette surre noen minutter under lokk.
  • Tilsett hermetisk tomat og vann til det står jevnt med grønnsakene, la dette putre under lokk i 6–7 minutt.
  • Ta gryta av plata, legg grønnkålen som et lokk.
  • Legg brødskivene over grønnkålen slik at det blir som et «tak» på suppa.
  • Ha over revet ost.
  • Sett i stekeovn på 220 °C til osten blir gyllen og gratinert. Ca. 10–12 minutt.