Vinteren har festet taket med tosifrede kuldegrader og silkesnø. Nærmere postkortstemning kommer man ikke. Hva passer vel bedre enn å komme inn etter en tur ut i slike forhold å få varmet seg innvendig på en sydhavsinspirert tomatsuppe.
Dette er en smakfull tomatsuppe med mye grønnsaker og bacon. Ønsker man det, kan man også benytte spekepølse-/spekeskinke-rester i suppa, dette gjør at det blir enda mer smaksrikt.
Du trenger
50 g bacon, i terninger
2 skrelte gulrøtter, delt i terninger
2 stilker stangselleri, delt i terninger
1 rødløk, finkuttet
1 sjalottløk, delt i ringer
1 liten rød paprika, delt i terninger
1 fennikel, delt i terninger
3 fedd hvitløk
1 boks hermetiske tomater (ikke av billigste type)
1 liten neve fersk oregano
250 g grønnkål, i strimler
Ca. 1 l hønsekraft eller hønsebuljong
3–4 skiver gammelt, tørt brød
100 g revet ost
Salt og pepper
4–5 ss god olivenolje
Slik gjør du det
- Bruk en kjele eller gryte som tåler å settes i stekeovnen.
- Varm opp oljen til middels varme, tilsett bacon og hvitløk. La dette surre noen minutt.
- Tilsett alle grønnsaker bortsett ifra grønnkål. La dette surre noen minutter under lokk.
- Tilsett hermetisk tomat og vann til det står jevnt med grønnsakene, la dette putre under lokk i 6–7 minutt.
- Ta gryta av plata, legg grønnkålen som et lokk.
- Legg brødskivene over grønnkålen slik at det blir som et «tak» på suppa.
- Ha over revet ost.
- Sett i stekeovn på 220 °C til osten blir gyllen og gratinert. Ca. 10–12 minutt.