Matspalten:

Den første grilldagen

Andre lørdag i mai er årets første offisielle grilldag.

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

Vi har fårikålens dag, feitetirsdag, vaffelens dag m.m., og nå kommer saftige grilltips som kan benyttes både til helg og hverdags.

Hva er vel bedre enn å innlede grillsesongen med saftig og smakfull grillmat og dertil egnet tilbehør? Suksessen for å få god grillmat er å gjøre gode forberedelser med råvarene, som marinering og tilpasset tilbehør.

Når det gjelder marinering, er det beste å lage selv. Mange av marinadene man får kjøpt inneholder mye sukker, noe som gjør at maten svir seg fortere på grillen.

Syltet agurk med ingefær

0,5 dl eddik 7 %

1,0 dl sukker

0,5 dl akevitt

1,5 dl vann

1 ss sennepsfrø

1 ts salt

50 g ingefær

  • Bland alt til laken og kok det opp.
  • Del 2 stk. agurk opp i strimler eller skiver og ha oppi laken.

Hjemmelaget grillkrydder

4 ss sort pepper, hel

4 ss korianderfrø

3 ss sennepsfrø

2 ss fennikelfrø

2 ss oregano (kan sløyfes)

2 ss røkt paprikakrydder (kan bruke vanlig om man ønsker, men det røkte gir en ekstra god smak)

150 g brunt sukker

100 g salt

  • Legg i pepper, koriander, sennepsfrø, og fennikelfrø i en tørr stekepanne. Stek på middels høy varme (fra 1 til 9, stek på 6) til du kjenner den deilige krydderlukten og de begynner å poppe litt i pannen.
  • Ta stekepannen av varmen og la de kjøle seg ned. Dette gir en langt mer aromatisk smak. Ta krydderfrøene i en blender og kjør til alt blir pulverisert. Tilsett resten av krydderet i blenderen og kjør igjen så alt blir pulverisert og godt blandet.
  • Nå er det bare å helle krydderet i et rent glass. Enkelt og greit. Denne miksen holder sikkert gjennom hele sommeren.

Velg deg så et egnet kjøtt og gni kjøttet inn med krydderet. La det ligge i 30–60 minutt før det grilles. Ønsker man å lage en marinade, kan man blande 1 dl nøytral olje med 1 ts kryddermiks, som blir en fin marinade til kjøtt, fisk, og grønnsaker.