Matspalten:

Hendig handmat for en aktiv mai

Noe du kan spise uten nevneverdige hjelpemidler.

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

I dag har jeg valgt et godt smakfullt brød med saftig fyll. Mai-dagene er for flere forbundet med både noen avslutninger, små eller store skoleturer, 17. mai, tentamener, eksamener et cetera. Så hva passer vel da bedre enn å kunne ha litt mat for handen? Altså handmat i farta.

Dagens oppskrift er inspirert fra det som vi kjenner som pizzasnurr. her kan man variere smak etter humør og hva man ønsker å ha som fyll.

Deig

25 g fersk gjær

4 dl fingervarmt vann

Ca. 8 dl hvetemel

Ca. 2 dl grovbakstmel

2 ss olje

0,5 ts salt

  • Ha alt det bløte i en eltebolle, pass på at vannet ikke er over 37° C når man bruker fersk gjær.
  • Tilsett så det tørre, ta 80 % av melet i første omgang.
  • Elt i 4–5 minutt på middels hastighet.
  • Juster med resten av melet til du har en fast deig som slipper bollen.
  • La heve til dobbel størrelse.
  • Kjevle ut til et rektangel på en godt melet benk, slik at den ikke setter seg fast.
  • Smør på godt med tomatfyll – helt ut i kantene.
  • Dryss over med godt med ost, gjerne en blanding av forskjellige oster.
  • Rull sammen til en lang pølse – gjerne litt stramt.
  • Del opp i 3–4cm tykke skiver – legg på et stekebrett med bakepapir.
  • La etterheve i 10–15 minutter før de stekes på 220° C i ca. 10–12 minutter.

Fyll

5 ss tomatpuré

1 ss olivenolje

7–8 cherrytomater, delt i 4

1 ss balsamicoeddik (kan sløyfes)

3 dl vann

1 ss sukker

1 gulrot, finhakket

1 rødløk, finhakket

1 ts røkt paprikapulver (kan sløyfes)

Ca. 1 ss fersk timian, finhakket

0,5 ts salt

0,5 ts pepper

Topping

Revet ost (Norvegia), i tillegg kan man bruke det kjøleskapet byr på som Parmigiano-Reggiano, brie, blåmuggost, rester av tubeost etc.

7–8 skiver med salami finkuttet – kan gjerne bruke skinke, spekeskinke, kjøttdeig

  • Bruk en vidbunnet kjele eller en stekepanne.
  • Ha i tomtapuré – stek denne til den blir mørk, ikke brent. Dette gjør at «rå-smaken» forsvinner. Tilsett olivenolje og vend inn.
  • Tilsett cherrytomat, løk, gulrot, sukker, paprikapulver vend dette godt sammen.
  • Tilsett balsamicoeddik og vann og kok i 3–5 minutter.
  • Smak til med salt, pepper, og fersk timian.
  • Ønsker man det helt most, kan man kjøre det sammen med en stavmikser.