Matspalten:

Aspargessalat med syrlig dressing

Det er tid for asparges.

Øystein Kvåle  

Kjøkkenkroken

Asparges er en av de første grønnsakene som kommer av de vi dyrker selv her i Norge. Den er nesten som hurtigmat å regne for den er kjapp å tilberede – den trenger kun 1–2 minutt koketid, og den vokser opptil fem centimeter per dag på gode og varme sommerdager.

Den norske aspargesen har en forholdsvis kort sesong – fra april, mai til slutten av juni. Derfor er det viktig å bruke den når den er i sesong, da smaker den aller best.

Du trenger

2 bunter asparges, norsk

3 ss smør til steking

1 pk. ruccola eller annen smakfull småsalat, vasket

1 neve hakkede valnøtter

Rømmedressing

1 dl seterrømme

1 ss lodderogn

1 ss sitronsaft, ferskpresset

3 ss gressløk, finhakket

1 stk. sjalottløk, finhakket

Slik gjør du det

  • Damp alle aspargesene.
  • Legg halvparten av dem til side på et kjøkkenpapir slik at de tørker.
  • Ha smør i en panne eller en kjele. Sett den på svak varme til det blir nøttebrunt.
  • Legg den andre halvparten av aspargesen i panna og vend den lett i smøret sammen med valnøttene.
  • Bland rømme, sjalottløk, sitronsaft, lodderogn, og gressløk. La dette trekke i 5–10 minutt. Smak til med salt og pepper.
  • Bland kokt og stekt asparges med ruccola og nøtter på et serveringsfat.
  • Hell over litt av rømmedressingen og server med godt brød til.

Blansjere grønn asparges

  • Kutt eller knekk av den trevlete delen av asparges (der hvor det grønne går over i hvit/lilla), ca. 2–3 cm opp fra bunnen. Om du ønsker, kan du også skrelle aspargesen.
  • Kok opp vann med salt og la aspargesen så fosskoke i ett minutt.
  • Hell av vannet og kjøl ned aspargesen umiddelbart med iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen.