Hvordan er det mulig å hate sine medmennesker på grunn av seksuell legning? Hvordan er det mulig å drepe sine mennesker på grunn av seksuell legning? Hvordan er det mulig å trakassere, utøve hat, mot sine medmennesker på grunn av seksuell legning? Ei rasjonell tilnærming til disse spørsmålene skulle kanskje tilsi at det ikke skjer i dette landet. Men dessverre er svaret; det skjer.

Juni er Pride-måneden i Norge, og i fjor fikk vi bekreftelsen på hvor langt ekstreme «homohatere» kan være villig til å gå. 22. juni i fjor ble to personer drept og 21 personer skadet da Zaniar Matapour skjøt vilt rundt seg mot London pub, som er et populært møtested for LHBT-miljøet og deltakere i Pride. Som følge av angrepet ble Oslo Pride avlyst, da politiet ikke kunne garantere for sikkerheten til deltakerne.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Etter angrepet skulle man tro at folk ville tenke seg nøye om før de kom med hatefulle ytringer mot skeive mennesker. Men hatet lever fortsatt og kommer i altfor stor grad til syne i sosiale medier. Dette bildet bekreftes av tidligere ST-journalist Malin Lystad fra Mølnbukt i Orkland, som i lørdagens ST forteller at hun takket nei til å skrive en kommentar etter at Redd Barna avlyste et Pride-arrangement i Bergen på grunn av trusler. Lystad opplyser at hun rett og slett ikke turte å stikke fjeset sitt fram i et nasjonalt mediehus, med potensielt mange lesere.

Lystad forteller at hun og kona mottar stygge blikk og kommentarer så å si hver gang de er ute på byen. Begge opplever at de må legge bånd på seg i forhold til å uttrykke sin kjærlighet overfor hverandre. Hun forteller at de er forsiktige med å holde hender når de er ute blant folk på byen, rett og slett for å unngå å bli trakassert og i ytterste fall angrepet.

Mange vil nok hevde at det norske samfunnet aksepterer homofili som en relativt naturlig ting. Ja, de aller fleste gjør nok det, og det skulle egentlig bare mangle. Men det mindretallet som står for disse truslene og trakasseringa, har så stor og inngripende makt, da de ytrer seg med makt, både verbalt og fysisk.

Derfor er det viktig at vi alle står opp mot dette. Etter det som skjedde ved London pub i fjor, har Pride-bevegelsen aldri vært viktigere enn akkurat i år. fra 13. til 17. juni arrangeres OrklandsPride, med det store Pride-toget lørdag 17. juni. I fjor deltok mellom 200 og 300 personer i toget. Håpet må være at dette tallet dobles i år, da det vil gi et viktig signal også lokalt om at trakassering av medmennesker på grunn av seksuell legning ikke tolereres. Så møt opp!