Prosessen har vært lang og lærerik. Vi er veldig fornøyd med at vi fikk til de gode folkemøtene. Takk til alle som deltok! Resultatene av innspill og høringsrunden blir nå viktig å se nøye på for å finne gode løsninger for alle områder i Orkland. Målet må være sunn utvikling, trygge arbeidsplasser, bærekraftig vekst, bolyst og trivsel i hele Orkland.

Dessverre ser dagens verden annerledes ut enn hva den gjorde når vi startet prosessen med arealdelen. Vi har nå en pågående, grusom, uforståelig krig og humanitær katastrofe i Europa. Krigen har snudd opp ned på den geopolitiske situasjonen vi hadde ved oppstarten av arealdelen. Energi brukes som våpen av Putin for å splitte og skape uro i Europa. Matkorn tenkt for å mette millioner av mennesker blir holdt igjen i krigsområder. Flyktningestrømmer fra nord i Afrika og fra Ukraina skaper krevende forhold for folk og i flere land. Folketallet i Polen har eksempelvis økt med 10% siden krigsutbruddet i Ukraina. Det tilsvarer det samme som om vi i Orkland skulle tatt imot og huset 1850 personer ekstra over natten. Rekkevidden av konsekvensene fra krigen er det ingen i dag som kan se eller forutsi.

Så hva har dagens geopolitiske situasjon med arealdelen å gjøre? Faktisk en hel del. Vi må som kommune ta ansvar for å øke matproduksjonen, på land og til sjøs. Vi må ta ansvar for flere flyktninger. Ikke bare fra Ukraina, men for alle som kommer hit til oss fra kriser, krig og forfølgelse.  Vi må sikre matjorda og friske produksjonsdyr. Vi må sørge for at utmarksressursene blir benyttet og forvaltet godt. Vi må ivareta og legge til rette for utvikling av all industri og alle arbeidsplasser vi har i dag. Vi må sikre trygt og godt drikkevann og rene vassdrag. Vi må sørge for arealer til ny industri og gode kår for utvikling. Vi må utvikle alle våre tettsteder og styrke Orkanger som kommunesenter og by med gode bo og oppvekstforhold for gode liv. Vi må stimulere til bosetting i hele kommunen. Bonden som produserer maten vår blir ensom i isolasjon uten naboer, levende bygder, skoler og barnehager innen rekkevidde. Folk og aktivitet i hele Orkland er god beredskap og gir gode liv. Vi trenger bonden og vi trenger byen. Vi må i større grad tenke beredskap om all aktivitet og infrastruktur.

Vi må samtidig sikre nok kraft til alle våre innbyggere og til industrien vår.

I Orkland forbruker vi i dag 11% mer elektrisk energi enn hva vi produserer innenfor egen kommunegrense. Vi må som kommune tenke langsiktig og nytt. Vi må legge til rette for at vi i fremtiden kan ha et solid overskudd på kortreist energi i en verden hvor etterspørsel etter elektrisk energi øker drastisk. Skal vi etablere grønne og fremtidsrettede arbeidsplasser og sikre de vi har, må vi ha tilgang på kraft. Hvis vi i tillegg ser på trygg krafttilgang med beredskapsøyne, må vi ta grep nå. Ingen vet hva neste krise inneholder, men, vi vet at den vil komme.

Krig og kriser setter alltid fart på utvikling og nyskaping. Vi i Orkland Senterparti vil ta initiativ til å invitere og involvere forskningsmiljøer og aktører innen energikilder vi kanskje ikke ser på som helt opplagte i dag. Vi må tenke nytt og «utenfor boksen» skal vi komme oss videre og sikre trygghet og god beredskap med de ressursene vi selv rår over. Vi har egnede arealer til sjøs og på land og vil foreslå å utrede egnetheten og potensialet for noen av disse til fremtidig ny kraftproduksjon. Dette må vi gjøre i samråd og samspill med innbyggere, forskningsmiljøer og næringsliv.  Tidevannskraft finnes for eksempel utbygd i blant annet Storbritannia med gode resultater. Vi går heller ikke av veien for å sette eksempelvis utvikling av kjernekraft på den politiske agenda. Hverken lokalt, regionalt eller nasjonalt. Kjernekraft er i dag ikke det samme som det verden har sett katastrofale konsekvenser av historisk. Den er ikke avhengig av vær og vind, beslaglegger veldig lite areal i forhold til annen kraftproduksjon og slipper ikke ut klimagasser. Trygg lagring av brensel er samtidig fullt mulig med dagens teknologi. En debatt og et kunnskapsløft om kjernekraft i Norge og Orkland, basert på mineraler vi selv har uante mengder av, ønsker vi velkommen.