Til høsten er det kommunevalg, og over hele landet skal det velges nye representanter til kommunestyrer og utvalg. Det er vi, innbyggerne, som avgjør hvem som skal representere oss. Hvem som skal bestemme. Her i distriktet omfatter valglistene 660 navn, som potensielt kan bli valgt inn i kommunale styrer og råd.

Som folkevalgt skal man styre og prioritere den lokale velferden og tjenestene som tilbys innbyggerne, som barnehager og skoler, sosiale tjenester, helse og sykehjem, barnevern og rusarbeid, renovasjon, vei, vann og avløp. Man er valgt for å fatte beslutninger på vegne av innbyggerne, skal sørge for samfunnsutvikling og har ansvar for å skape et inkluderende og ansvarsfullt lokalsamfunn.

I tråd med at det å være folkevalgt innebærer et stort ansvar og mange plikter, er det også lagt opp til at det følger en del rettigheter med rollen. Blant annet har folkevalgte rett på fri fra jobb for å delta på møter i folkevalgte organer. Det er fordi det er møteplikt til slike møter. Med mindre man har gyldig forfall. Hva som er gyldige grunner til å melde forfall, er det kommunen selv, nærmere bestemt kommunestyret, som avgjør.

Det er i utgangspunktet strenge regler for å kunne melde forfall til politiske møter man som folkevalgt er innkalt til. Kommunenes sentralforbund (KS) mener at terskelen for gyldig forfall skal være høy. Alvorlig sykdom, nødvendig reise, eller arbeid og plikter som er så viktige at de ikke kan utsettes er anbefalt som gyldige fraværsgrunner.

«De folkevalgte skulle vært flinkere til å møte opp,» sier Orkland-ordfører Oddbjørn Bang i dagens avis.

For til tross for strenge regler, er mange forfall nærmest blitt regelen heller enn unntaket i Orkland kommunestyre.

Protokollene for 2022 og så langt i 2023 viser at rundt 20 prosent av representantene ofte melder forfall til møtene. Verst var situasjonen i juni i fjor da 31 prosent av de folkevalgte meldte forfall. Det betyr at hver tredje faste representant ikke stilte på møtet.

Når forfallsprosenten blir såpass høy, kan det være et signal om at det vervet man er valgt til, ikke tas nok på alvor. Noe annet vurderes som viktigere å bruke tida på. Dette kan på sikt bli ei demokratisk utfordring - og det er ei utvikling vi bør se med bekymring på.

Vår oppfordring til de 660 potensielle lokalpolitikerne som står på valglistene i våre kommuner foran høstens valg er å sette seg seg godt inn i de pliktene man har som folkevalgt. Det handler kort og godt om å ta vervet på alvor.