Hva ville Orkland vært uten Grønnøra, Idrettsparken, Klatrehallen, Knyken skisenter, Orkla Sparebank Arena, Varig Orkla Arena, Vannspeilet, Orklaparken, Orklandbadet og sist, men ikke minst Norsk kylling, som i dag er en prisbelønt virksomhet i vår kommune. Felles for disse prosjektene, er at debatten i forkant om utbygging, arealbruk og ressursbruk. Men når det står der ferdig, er vi «alle» takknemlige og stolte! Vi blir en bedre kommune å bo i, og flere ønsker å bo sammen med oss. Kanskje vi til og med får vi flere barn som vi gå på skolene våre?

Nå står vi midt i en ny debatt, om utbygging av batterifabrikk i Orkland kommune. Naturvern og arealbruk er blant argumentene. Jeg er enig i at naturvern bør trumfe det meste, slik som de andre overnevnte prosjektene. Samtidig må det være mulig å tenke at utvikling i trå med det grønne skiftet, er en satsing vi må gjøre for å tenke nettopp grønt. Uten kunnskapsrike industriledere, modige gründere, grunneiere, investorer og tøffe folkevalgte, tillitsvalgte og frivillige, så ville vi ikke oppnådd det vi har i dag. Det er ikke slik at de som er for utvikling er mot natur og bærekraftig utvikling. Vi må bli flinkere til å heie på de som på vegne av fellesskapet går i front for utviklingen av kommunen vår.

Utvikling og naturvern

I Orkland har vi allerede gjort oss gode erfaringer med å tenke naturvern som en del av utvikling. Med Norsk Kylling ble vi revolusjonerende i Norges største jordflyttingsprosjekt. 52 mål med matjordlager flyttet fra Furumoen vinteren 2017/2018, og jorda har fått nytt liv hos en lokal gårdbruker på Vormstad i Orkland kommune. Prosjektet bidro til ny kunnskap om jordflytting og nydyrking, og vi viser at det er mulig å tenke to gode tanker samtidig. Kanskje vi kan klare å forene to gode tanker neste gang også?

Et grønt industriløft

Satsing på batterier, er en del av regjeringens veikart for et grønt industriløft (veikart 2.0). Industriløftet definerer syv satsingsområder: havvind, hydrogen, batterier, maritim industri, CO2-håndtering, skog og bioøkonomi. Dette er områder hvor etterspørselen ventes å bli stor, og en viktig del av en grønn omstilling i industrien. Orkland kommune er en stolt industrikommune, og et naturlig sted for en batterifabrikk.

4 500 nye arbeidsplasser

Arendal er en annen kommune som allerede har hatt ønske om en batterifabrikk. Menon Economics (2022) anslår at fabrikken samlet sett ville ført til 2 500 nye arbeidsplasser, og totalt sett 4 500 arbeidsplasser i Arendalsregionen, viser NAVs omverdensanalyse, 2023-2035. Analysen fra NAV anslår videre at etableringen av fabrikkene vil øke de regionale jobbmulighetene både for personer med høy og lav formell kompetanse.

Vi må jobbe sammen for å utvikle og bygge Orkland kommune. Sammen er vi alltid sterkere – og vi kan få til det meste, så langt vi våger å tenke stort for kommunen vår. Vi må samle oss rundt vårt gamle slagord som «Orkland, et hestehode foran», som jeg synes beskriver våre ambisjoner på en positiv og ambisiøs måte. Vi kan alltid ha det litt morsomt med slike «bilder» men jeg synes det beskriver Orkland og hvordan vi kjennetegnes som folk.