Orkdal kommune, nå Orkland, har en lang og rik historie når det kommer til næringsutvikling. På 70-tallet startet eventyret med oljerelatert industri på Grønøra. Lenge var Vigor et flaggskip med tanke på arbeidsplasser. Siden er det blitt skrevet mange spennende kapitler i dette industrieventyret. Giganter som Shawcor og Technip FMC skriver fortsatt på denne historieboka. Det samme gjør smeltverksgigantene Washington Mills og Elkem Thamshavn. De siste årene har kommunen fått betydelige tilvekster som Isfjord og ikke minst Norsk kylling. Og det siste prosjektet som har satt kommunen på næringslivskartet, er bygginga av Varig Orkla arena. Ikke det at travbanen isolert sett genererer så mange arbeidsplasser, men partnerskapsarbeidet knyttet til arenaen har satt næringslivet i ytterligere bevegelse.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Og hvorfor har dette skjedd, og hvorfor skjer det fortsatt? Mye av svaret ligger i Orkland kommune, både politisk og administrativt. Kommunen er nemlig kjent for å legge til rette for næringsetableringer, og har gjennom tiår opparbeidet seg et rykte som næringsvennlig kommune, som igjen har fått nye aktører til å rette øynene mot Orkland. Mens for eksempel Isfjord måtte flytte ut av Trondheim med 100 arbeidsplasser fordi kommunen ikke fant tomt til bedriften, klarte Orkland kommune å legge så mye til rette at bedriften valgte å sette kursen hit.

Mens mange av de ovennevnte virksomhetene representerer aktivitet som ikke står øverst på lista over såkalt grønn industri, er kommunen nå på vei mot å bli en foregangskommune også i klima- og miljøsammenheng. Onsdag denne uka sprakk nyheten om at Norsk industriutvikling AS planlegger å etablere en grønn industripark på 5500 mål i Ustmarka, i skogområdet mellom Ustjåren/Sølberget og Skjenalddalen. Norsk industriutvikling eies av milliardselskapet Valinor, som i mange år har investert store summer i selskaper relatert til det grønne skiftet. Man snakker her om Norges største næringspark for grønn industri, med mulighet for flere tusen arbeidsplasser. Dette igjen kan utløse behov for storstilt boligbygging på Ustjåren. Ustjåren kan faktisk bli en ny bydel, med både skole og barnehage.

Daglig leder leder i Norsk industriutvikling, Arne Fredrik Lånke, sier til ST at nok tilgang på kraft, samt kommunens offensive holdning når det gjelder å legge til rette for næringsetableringer, er blant de viktigste årsakene til at valget falt på Orkland. Så mens kommunen har vært en foregangskommune for utvikling av olje-, gass- og smeltverksindustri, kan kommunen nå ende opp som et nasjonalt flaggskip i det grønne skiftet.

Godt jobba, rett og slett!