Siden 2002 har 79 mennesker dødd etter å ha gått gjennom isen på islagte vann, elver eller sjøis. Over 700 har opplevd å gå gjennom isen, og havnet i vannet, ifølge en statistikk fra varsom.no. Det verste året var 2021. Da mistet 9 personer livet etter å ha gått gjennom isen. Dette utgjorde 12 prosent av drukningsulykkene dette året.

Det er dermed ingen tvil om at opplæringa som skolene i Skaun gir til 7. og 8. klassingene i kommunen er viktig. Faktisk er den livsviktig. Elevene får prøve hvordan det er å havne i iskaldt vann, dersom man er så uheldig å gå gjennom isen. Dette skjer selvfølgelig i trygge former, med flytevest på, og livlinje festet rundt livet. Ideen kom fra lærerne Petter Andreas Rabben og Marius Indergård, som mener isbadet gir elevene livsmestring på høyt nivå.

Rektor Hans Joar Lervik ved Buvik skole tror på sin side at øvelsen kan være med på å redde liv. Det kan handle om ungdommenes egne liv. Men det kan kanskje også bidra til at man i en gitt situasjon lar fornuften ta overhånd, og går rundt vannet i stedet for å krysse kanskje usikker is. Nettopp på denne måten kan liv reddes.

Elevene får opplæring i å få kontroll på pusten når de havner i det iskalde vannet, de må svømme noen tak, og får prøve seg hvordan de på egen hånd skal komme seg opp på isen igjen. Å få kontroll over pusten er også første punkt på Redningsselskapets råd om man går gjennom isen. Dette er lettere sagt enn gjort i en stresset situasjon, få av oss har heldigvis opplevd å ufrivillig havne i iskaldt vann.

Isen er aldri trygg. Men ved å bruke sunt isvett er det mulig å bli trygg på isen. Kunnskap - redskap - selskap, forkortet K-R-S, er Redningsselskapets råd for ferdsel på isen: Vit hva du skal gjøre, ha med riktig redskap, og gå ikke alene.

Når man en gang har prøvd - og mestret - det å beholde roen etter et slikt temperatursjokk, står man langt bedre rustet dersom ulykken skulle skje.

Ungdommene forteller selv stolt om mestringsfølelsen opplevelsen gir. De kaster seg ut i en ukjent og ganske skummel situasjon, for så å ta kontrollen, og komme seg ut av den igjen. Det er nyttig praktisk kunnskap å ta med seg videre.  Kunnskap som kan redde liv.