Julaften er bare timer unna. De aller fleste gleder seg til denne kvelden, hvor hele familien er samlet, gjerne flere generasjoner. På bordet venter årets deiligste måltid, og under juletreet ligger alle gavene som får de minste i familien til å sitre av spenning og glede. Og så kan man kjenne på julefreden som senker seg, alle har fri fra jobb og skole, man får være sammen uten stressende tanker rundt ting som skulle vært gjort.

Men så er det en god del mennesker som ikke får ta del i denne fine stunda, mennesker som opplever at jula nærmest manifester smerte, lengsel, ensomhet og sorg. Å være mamma og pappa og ikke ha råd til å kjøpe julegaver til ungene sine, å være den som sitter, av ulike årsaker, mutters alene på julaften, fremkaller alt annet enn julefred og gode tanker og følelser.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Derfor er det så flott at noen bryr seg, slik at flest mulig får fornemme alt det positive som jula i utgangspunktet skal bringe med seg. Halsa frivilligsentral er et eksempel på at det går an å gjøre en forskjell. Der har man valgt å åpne dørene på julaften og invitere til et godt måltid for alle som vil. Selv om det nok er flest ensomme som vil benytte seg av et slikt tilbud, oppfordres også for eksempel par eller søsken å melde seg på. Alle og enhver som kjenner at de har lyst til å være sammen med noen, er velkomne.

Et annet eksempel er Skaun kommune, som valgte å bruke deler av statlige ekstrabevilgninger til å gi litt ekstra hjelp til folk som sliter med å få endene til å møtes nå før jul. Etter initiativ fra ordfører Gunn Iversen Stokke (Sp), besluttet et enstemmig kommunestyre å gi 100 000 kroner til barnefamilier som mottar sosialstøtte, slik at også de får mulighet til å feire ei fin jul. Til sammen 28 familier mottok onsdag mellom 3000 og 4000 kroner hver. I tillegg får disse barnefamiliene matkasser eller gavekort fra Coop, pluss at Frivillighetssentralen har sørget for poser med gaver til alle ungene i disse familiene.

Dette er eksempler på hvordan det offentlige kan utgjøre en stor forskjell ved å tenke litt utenfor boksen, tenke spesielt på dem som ikke er like godt stilt som alle andre. Og det er prisverdig. Samtidig er det mye hver og én av oss kan gjøre for at enda flere skal få ei litt hyggeligere jul. Ensomhet er aldri enkelt, men ensomheten føles ekstra tung i jula. Ved å ta en telefon til en som man mistenker sitter alene og kjenner på ensomhet, så kan man utgjøre en stor forskjell.

Ikke nøl, god jul!