Ingen trodde det var mulig. Men allikevel ble forretningsmannen, hobbygolferen og «realitystjerna» Donald Trump president. I Frankrike var leder i Nasjonal samling, Marine Le Pen, den nærmeste til å utfordre Emmanuel Macron om presidentembetet i søndagens valg. I hele Vesten ser vi nå tendenser til at radikale og på grensa til ekstreme personer søker politisk makt, og får det.

Mange synes det er skremmende. Mange synes det er skremmende å tenke på hva som ville vært situasjonen nå om Donald Trump hadde sittet ved makta og skulle ha tøylet Vladimir Putin, på «sin måte». Kanskje hadde ikke Putin turt å angripe Ukraina med Trump på andre sida av bordet. Eller kanskje han hadde gapt over flere tidligere sovjetnasjoner samtidig, fordi han hadde regnet med at Trump ikke hadde brydd seg om «foreign affairs». Svaret får vi heldigvis aldri. Men det vi vet er at det amerikanske folk slapp en uberegnelig mann inn i det hvite hus, en mann som avsluttet presidentperioden sin ved å oppildne sine landsmenn til å storme kongressen.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

De fleste opplyste mennesker synes nok det er bekymringsfullt at vi ser ei utvikling der ytterliggående personer, som for relativt få år siden ville blitt marginalisert, nå opplever å få stor makt. Ja, til og med kunne bli amerikansk president. I disse dager reiser den dansk-svenske høyreradikale politikeren Rasmus Paludan rundt omkring og brenner Koranen, og har nå søkt om å få stille til valg i Sverige. Vil han lykkes og få makt? Trolig ikke nå. Men kanskje vil slike som ham få det om noen år?

Det er nemlig grunn til å være bekymret også her i «opplyste» Norden. Innsikt og forståelse er nemlig helt avgjørende for at folk skal se ytterliggående og polariserende maktaspiranter i kortene og avsløre dem. Men for å få innsikt, kreves kunnskap. I Norden har de unge tradisjonelt hatt god innsikt og kunnskap om politikk, samfunnsprosesser og historie, og dermed i stor grad avslørt maktsøkende populister og marginalisert dem. Slik trenger det ikke å bli i framtida. Norsk mediebarometer for 2021 viser nemlig at 18 prosent av unge mellom 16 og 24 år ikke konsumerer nyheter i det hele tatt. Videre viser undersøkelsen at 17 prosent kun får nyhetsinformasjon fra sosiale medier.

Det er ingen grunn til å tro at utviklinga ikke fortsetter. Vi kan dermed risikere at en stor del av dem som nå vokser opp, blir relativt lette bytter for ekstreme populister, rett og slett fordi man ikke evner å avsløre dem. Det bør ikke skje. Og her har vi i tradisjonelle medier et stort ansvar. Vi må rett og slett bli flinkere til å engasjere de unge. Lykkes vi ikke, kan også Norge fort ende opp med en Trump-kopi om noen år.