«Ingen skal stenges utenfor fellesskapet på grunn av sin legning. Det slutter her i dag.»

Det var det sterke budskapet til sokneprest Marita Hammervik-Owen i søndagens regnbuegudstjeneste, som rundet av den alle første Pride-helga i Orkland. Det ble ei helg i regnbuens tegn, med lørdagens parade langs Orkdalsvegen som den mest synlige markeringa.

50 år har gått siden den såkalte «homoparagrafen» ble fjernet fra den norske straffeloven. Verden har nok beveget seg lange steg framover siden gang, på noen områder. Det er ikke lenger straffbart å være homofil i Norge. Men utfordringene er fortsatt mange. Derfor er det så viktig - og gledelig - at oppslutninga om paraden og Pride-helgas øvrige arrangementer ble så stor som den ble. Kommunen var der, idrettslaget var der, brannvesenet var der.

Mange hundre stilte opp med regnbueflagg og banner, og et tydelig budskap om toleranse og mangfold, om frihet til å være seg selv, og til å elske den man vil.

Det kan virke så enkelt, men er det fortsatt ikke. Og spesielt utfordrende kan det være å stå fram som annerledes i et lite bygdesamfunn, der det ofte ikke er store rom for å skille seg ut. Det krever noe å være ung og på søk etter egen identitet, også når det gjelder kjønn og seksualitet. Nettopp derfor er det så viktig med Pride-markeringer også utenfor de store byene. Det er så enkelt som å se på på vårt eget kommentarfelt, så finner man gode bevis på at det fortsatt er en jobb å gjøre.

«Det er jaggu på tide at bygda går for mangfold og kjærlighet,» sa Torill Kalstad Mosbakk, som hadde kjørt 50 mil for å delta i parade på sine gamle heimtrakter. 19 år gammel var hun den første i daværende Meldal kommune til å stå fram som skeiv, noe hun beskriver som knalltøft. 30 år seinere forteller hun om folk på heimplassen som fortsatt ikke tør å stå fram, og om foreldre som ikke aksepterer ungenes legning. Det viser at det er på høy tid at regnbueflaggene og filosofien bak Pride får sitt innpass også i bygde-Norge.

«Hvem du elsker er en privatsak. Men det er vår felles sak som samfunn at alle skal ha rett til å elske den de vil,» skrev kommunedirektør Ingvill Kvernmo i forkant av OrklandsPride. Det er et budskap som bør leve videre i kjølvannet av den første, men forhåpentligvis ikke den siste, Pride-markeringa i Orkland.