Da er vi tilbake til meteren. Nok en gang - eneste veien ut av dette, er en ny dugnad hvor alle deltar. Ei forutsetning for at vi skal få stor nok oppslutning om denne dugnaden, er at folk tar inn over seg realitetene, noe som nødvendigvis ikke er så enkelt. Fordi fortsatt stilles det spørsmål om verdien og viktigheten av vaksinen. Fortsatt sammenlignes antall dødsfall i en vanlig influensasesong, som ligger på rundt tusen, med antall døde i Norge så langt i pandemien. Dødstallet knyttet til korona ligger nå nærmere 1100 i Norge, og mange tar det faktum at det ikke har dødd flere av eller med korona enn i en vanlig influensasesong, til inntekt for at korona ikke er farligere enn vanlig influensa. Og det er ikke bare uvitende folk som «hamrer ut» dette budskapet, budskapet deles av oppegående folk med makt som burde forstå bedre. Det som må forstås, er at dødstallene både i Norge og andre land ville ha eksplodert uten smittetiltak og vaksine.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Årsaken til at regjeringa delvis stenger ned samfunnet nå, er for å unngå at kapasiteten på sykehus og helsetjenestene generelt sprenges. Det er heller ikke vanskelig å forstå. Hvis man vil berge et hus som brenner, må man komme til med slokkingsarbeidet raskt. Når huset er overtent, har man nådd «the point of no return», det brenner opp. Eneste muligheten vi har for å motvirke sprengt sykehuskapasitet, er å bremse smitten før det skjer. Så kan vi si at vi burde hatt større intensivkapasitet. Ja, det burde vi. Men vi vil aldri kunne kalibrere helsevesenet for å håndtere kriser som krig og pandemier. Smertegrensen blir uansett nådd uten tiltak.

Derfor har vi ikke annet valg enn å stå sammen om denne dugnaden, forhåpentligvis for siste gang på veldig, veldig lenge. Og de som ikke har vaksinert seg, bør tenke seg om en gang til. Men dugnaden vil ramme hardt, ikke minst handelsstanden, kulturbransjen og hotell- og restaurantbransjen vil blø nok en gang. Derfor bør vi også stille opp på dugnad her, blant annet ved å handle lokalt.

Og ikke minst må regjeringa komme raskt opp med kompensasjonsordninger som treffer godt og bredt. Konkursfrykten er allerede høy, og spesielt små og mellomstore virksomheter må få ekstra oppmerksomhet. Julevarer er ferskvarer, enten det er ribbe, julelys eller andre julerelaterte varer. Varene er nemlig kjøpt inn til butikkene, og regningene må betales uansett.

La oss krysse fingrene for at dugnadsperioden blir kort. Men det avhenger av innsatsen vi leverer!