Det danner en buffersone mellom bomiljøet på Orkanger og industrien på Grønøra.

Her var det vedtatt å fylle opp med stein for å trekke mer industri til Orkanger, men ildsjeler og nedgangstider reddet vannspeilet. En del av oss har et personlig forhold til området. Som mangeårig leder og senere styremedlem i Orkanger Vel har jeg vært med på alt fra å rydde strender til å skaffe millionbeløp til området. Nettsida orkangervel.no ga alene mange hundre tusen kroner i annonseinntekter som gikk til gode tiltak. Gammelosen slukte store deler av fritida i utbyggingsperioden 2005-2013, og Orkdal kommune var en god samarbeidspartner.

I dag er situasjonen alvorlig. Den krever at Orkland kommune involverer seg sterkere, og den krever politisk engasjement fra flere enn Småbylista. Vi i Småbylista kjenner Orkanger fra innsida. I storkommunen Orkland slåss vi nokså alene for bomiljø og livskvalitet på Orkanger mens truslene står i kø:

1. Kloakk pga feilkoblede rør på Orkanger

Kloakk i badevatnet ble oppdaget i fjor, men utslipp har pågått i årevis fordi kommunen ikke tok vannprøver. Orkland kommune har prioritert å rette feil. Det er bra, men tilliten til at badeplassene er trygge kan ha fått en knekk.

2. Synlig forurensing på vannflata

Turgåere slo alarm første gang i fjor sommer om store flak av tilsynelatende fettholdige hinner langs strendene. I oktober lovte Orkland kommune å lage et analyseprogram for å identifisere stoffet og finne kilden. Det er ikke gjort. Gammelosen renseanlegg er sprengt blant annet pga utslipp av fiskeslim fra Isfjord Norway. Utslippene er i strid med forutsetningen da fabrikken åpnet. Ved stopp i renseanlegget går kloakk og annet avløp urenset i sjøen. Kommunen skal bygge nytt anlegg, men det tar tid.

3. Ingen sand til strendene

Kjøp og frakt av korallsand har vært en av de største utgiftspostene, etter hvert løst med spleiselag mellom Orkanger Vel og kommunen. Nå har Statsforvalteren sagt nei til transport av sand fra Vestlandet av frykt for å få uønskede arter med på lasset. Statsforvalteren anbefaler uttak fra kysten av Trøndelag i stedet, men her har ingen konsesjon.  Orkanger Vel er avhengig av at Orkland kommune klarer å løse problemet. Som grunneier er kommunen søker og part overfor fylke og stat slik saken har utviklet seg. Uten mer sand forsvinner de hvite strendene.

4. E39-trafikk ødelegger Gammelosen

Gammelosveien skal ta unna E39-trafikken i ett år når Bårdshaug bru stenges for oppgradering. Så langt har kommunen/Statens vegvesen sagt nei til en tursti som avbøtende tiltak for å unngå at folk må krysse «E39» to ganger til og fra området. Det er også skepsis til å bygge skjerming mot badeplassene pga kostnader. Trafikk kommer til å ødelegge sommeren 2024. Vi risikerer at trafikken øker permanent når hyttefolk og andre oppdager Gammelosen som rask trasé. Jo bedre kommunen og vegvesenet legger til rette for trafikkflyt her, jo verre blir det senere.

Truet fra alle kanter

Da Orkanger fikk bystatus i 2014 skrev Adresseavisen om en småby med hvite sandstrender. Eiendomsmeklerne reklamerer med nærhet til «vannspeilet». Gammelosen er bypark, møteplass, folkehelsetiltak og buffer mellom trehusbyen Nerøra og Grønøra industriområde. Et Orkanger i vekst er skjemmet av støy og massiv trafikk. Stadig flere eldre flytter inn fra omlandet. Gammelosen er viktigere enn noensinne, og samtidig utsatt for alvorligere trusler enn noen gang før.