Wacker Holla metall har i mange år vært en stor og viktig hjørnesteinsbedrift i Heim kommune. Smelteverket ble etablert i 1962 av Ila og Lilleby Smelteverker. I flere tiår huset smelteverket en trygg og god arbeidsplass for mange hemnværinger, men mange ble nok kanskje litt usikre da det i 2010 ble kjent at smelteverket skulle selges til utenlandske eiere. Det fantes nemlig flere eksempler på at utenlandske selskaper hadde kjøpt norske selskaper, for deretter å flytte virksomheten ut av landet, eller rett og slett legge ned, gjerne med begrunnelse om å skape markedsbalanse.

Nyheten ble sluppet under et møte i Hemne næringsforum i 2010, ved at Torbjørn Halland kunngjorde at tyske Wacker hadde kjøpt smelteverket av Fesil. Halland kom imidlertid ikke med bud om utflagging eller nedlegging. Han var tydelig på at tallene for Fesil og Wacker ville bli omtrent de samme, men med den forskjellen at det nå ville stå euro foran tallene.

er det gått snart 12 år siden Wacker kjøpte smelteverket, og man kan trygt slå fast at Halland har sine ord i behold. Siden tyskerne overtok eierskapet, er det blitt investert 3,6 milliarder kroner i smelteverket - penger som både lokale og regionale bedrifter har fått nyte godt av. Den siste store investeringa ble gjort i 2019, da en ny ovn 8 til én milliard kroner ble satt i drift. Med det bekreftet eierne at det virkelig satses i Heim, og varslet samtidig at ei milliardinvestering i en ny ovn 9 ville komme, men ikke før om mange år. Før helga kom imidlertid nyheten om at «mange år» er blitt til «få år». Planene om en ny ovn 9 er framskyndet, og byggestart kan skje allerede i 2025.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

«Dette er en gla'dag,» uttalte heimordfører Odd Jarle Svanem da nyheten ble kjent. Og det er ikke bare heimordføreren som har grunn til å glede seg. Hele regionen, sammen med landet for øvrig, har all grunn til å juble. For dette er ikke bare ei investering som avføder arbeidsplasser og stor verdiskaping lokalt, satsinga er også viktig sett i et miljøperspektiv. Verket har nemlig som mål å være karbonnøytral innen 2030, hvilket betyr at det ikke vil bli økte nettoutslipp av klimagasser.

Smelteverket har i dag 216 ansatte, et tall som vil øke til 226 ved årsskiftet. Utbygginga vil øke produksjonskapasiteten med 50 prosent, og det er varslet at utbygginga vil bety enda flere ansatte. For Heim kommune betyr det som nå skjer at kommunen vil bli en enda mer attraktiv kommune å bo i, og det gir trygghet for et godt arbeidsmarked i mange år framover. Jo, dette er en gedigen gla'dag!