Biblioteket er et gratis lavterskeltilbud som fins over hele landet. Det er en av våre viktigste fellesskaps-institusjoner, der alle får fri og lik tilgang til informasjon og kultur. Nå er denne sosiale møteplassen under press, med mange flere oppgaver – men uten finansiering. Hvordan skal vi klare å ta vare på denne viktige kulturinstitusjonen?

Forskjellig sosial og geografisk bakgrunn gir ulikt syn på hva et bibliotek kan bidra med i samfunnet, men potensialet er enormt. Det er lenge siden bibliotekene kun var en støvete boksamling for utlån, og det er på tide at alle ser hva biblioteket kan være og kan bli. Landets kommuner er pålagt å tilby innbyggerne et bibliotektilbud gjennom folkebibliotekloven. Man finner leksehjelp, bok og film språkkafe, strikkeklubb, lesesirkel, dataopplæring, forfatterbesøk og mye mer. Både det flerkulturelle samfunnet, en ny digital hverdag og politiske satsninger gir nye utfordringer og forventninger.

Biblioteket er kommunenes mest besøkte og en av de viktigste kulturinstitusjonene i demokratiet vårt. Det fins ingen andre institusjoner i samfunnet som er til for alle aldersgrupper og samfunnslag, og som finnes over hele landet. Det kan forebygge utenforskap, motvirke ensomhet, bidra til sosial inkludering og utjevning.

Anniken Bjørnes er bibliotekar og 45.-kandidat til Rødt Trøndelag. Foto: Privat

En rekke tjenester i dag blir i økende grad digitalisert, og det stiller krav til digital kompetanse. Det er det ikke alle som har og det oppstår et klasseskille mellom de som kan og de som ikke gjør det. Stortingsmelding 27 sier at vi må legge til rette for at folkebibliotekene får en sentral rolle i arbeidet med å gi befolkningen et bedre veiledningstilbud i grunnleggende digital kompetanse. Bibliotekutredningen trekker fram dette som en av hovedårsakene til å satse videre på bibliotekene i framtida. Å ha tilgang til PC og vite hvordan den skal brukes gjør deg til en likeverdig deltaker i samfunnet.

Biblioteket fungerer som et flerkulturelt samfunn i miniatyr, og har et stort potensial som integreringsarena. Med sin åpenhet og sine tjenester, forebygger bibliotekene utenforskap. Uten språket på plass, får det konsekvenser for deltakelsen både i storsamfunn og nærmiljø. Med språket blir du likestilt og likeverdig. Ved å gjøre biblioteket til en integreringsarena, tar vi bibliotekenes samfunnsansvar på alvor.

Bibliotekene har et stort og omfattende samfunnsmandat, og det krever blant annet personalressurser og gode nok areal. Rødt vil bevare og videreutvikle bibliotekene over hele landet, og styrke kvaliteten med øremerkede midler. Vi vil også sikre rekrutteringen av fagutdannede bibliotekarer og ønsker øremerkede midler til skolebibliotekene i kommunene. Dette er viktig for at den mangfoldige brukergruppen får tilgang på verktøy, møteplass og kunnskap som den trenger. Det kan hjelpe folk med digitale utfordringer, bidra til integrering og stimulere til samhandling mellom mennesker. Det er på tide at innbyggerne forstår at de ikke bare har tilgang på litteratur, men også opplevelser, kunnskap og læring – og at det er gratis og tilgjengelig, åpent og inkluderende.