I helga gikk startskuddet for russefeiringa med landstreff i Halden. Her deltok 8000 russ fra hele landet, med mål om samhold, hygge, glede og ikke minst feiring av at tre års videregående skole snart er over. For de fleste ble det nettopp det, men for noen ble feiringa et rent helvete. Fem russ ble nemlig innlagt på sykehus med svært alvorlige og uvanlige symptomer. Trolig hadde de fem inntatt et syntetisk stoff, som førte til voldsomme smerter og hallusinasjoner.

Alkohol har alltid hatt en stor plass i russefeiringa. De siste årene har man imidlertid sett økt bruk av narkotiske stoffer, og da i første rekke hasj og marijuana. I mer bynære områder har man også sett en relativ stor økning i bruken av kokain. Helgas hendelse gjør imidlertid at leger og politi mistenker at et nytt syntetisk stoff er i omløp, og ber derfor unge, ikke minst feststemte russ, om å være svært forsiktige. Og da ikke minst fordi det man har sett i helga kan være veldig farlig, og fordi man frykter at unge mennesker i store smerter med hallusinasjoner kan finne på å gjøre desperate ting.

Til NRK søndag uttalte russ som hadde deltatt på landstreffet at det i dag er nærmest umulig å delta på en fest uten å observere bruk av narkotika. «Narkotikaen er til stede over alt,» uttalte ungdommene. Til Dagbladet uttalte en annen deltaker på russetreffet at hun og ei venninne fikk beskjed om å kle på seg gensere, fordi folk stikker sprøyter i armen.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

At russ og andre ungdommer selg velger å dope seg i festlige lag, er én ting. En annen ting er at man ved store ansamlinger av undommer, som ved russetreff, opplever at folk bevisst dopes ned av andre. Under helgas russetreff ble det meldt om flere unge jenter som var blitt dopet ned.

At bruk av narkotika er blitt stadig mer allment akseptert i ungdomsmiljøene, får man ikke gjort så mye med på kort sikt. Men det man kan gjøre, er å passe på seg selv og andre. Isolert med gode venner, nærmest i ei boble, i en russebuss, er det lett å gjøre ting man ellers kanskje ikke ville ha gjort. Derfor må man sette grensen for hva man er villig til å si ja til, før man går inn i russebussen, før man reiser på festen. For det er kun bevisste holdninger som kan hjelpe oss med å ta kloke valg. Å tenke på hvor man setter grensen først når festen er i gang og promillen nærmer seg «svingstang», kan fort være for sent. Og på veien til å sette grenser, skape tydelige og sterke holdninger, har foreldrene et stort ansvar.

Å vær ung er fantastisk, men samtidig utfordrende og i en del sammenhenger litt skummelt. Så om du er russ eller annen festglad ungdom, ta vare på deg selv og hverandre!