For å utvikle oss, for å trives, for å overleve. Nemlig hverandre.

Verdensdagen for psykisk helse

Den 10. oktober markeres verdensdagen for psykisk helse. I år er tema «løft blikket» og betydningen av å se hverandre. Ved å redusere avstanden mellom mennesker kan vi unngå utenforskap og ensomhet. Forebyggende og helsefremmende arbeid kan på mange måter virke usynlig. Hos enkeltpersoner er det vanskelig å vite når vi forebygget en psykisk plage. Lidelsen oppsto jo aldri! Det er enklere å se når vi har reparert en skade enn når vi har unngått den. Men både samfunnsøkonomisk og for den enkelte er det jo best om plagen ikke oppstår i det hele tatt. Derfor kan ikke den forebyggende og helsefremmende jobben settes til side. Men arbeidet vårt må basere seg på forskning, vi må lytte til brukerne våre og lære av erfaring.

I forkant

Forskning viser at lav sosioøkonomisk status gir høyere risiko for utenforskap. På helsestasjonen jobber vi forebyggende mot utenforskap allerede i fosterlivet. Jordmor kartlegger familiens nettverk, støtteapparat og den økonomiske situasjonen til de som venter barn. Slik kan de som trenger hjelp få det så tidlig som mulig. Et privat fødsels- og foreldreforberedende kurs kan koste to tusen kroner. På helsestasjonen er tilsvarende kurs gratis. Uansett inntekt har Orklands innbyggere tilgang til samme informasjon og mulighet for en god start på nytt liv. Rus, isolasjon og psykisk uhelse fører ofte til utenforskap. Å omgi seg med mennesker som rommer alle følelser, også de vonde, kan forebygge dette. Helstasjons- og skolehelsetjenesten er opptatt av å være den som tåler det barn og foreldre føler.

Meningsfulle menneskemøter

To ganger i løpet av de fire første månedene av barnets liv tilbyr helsestasjonen gruppekonsultasjon for den nybakte familien. Slik kan foreldre møtes på tvers av kultur, personlighet og meninger, og dele erfaringer med hverandre. Noen av disse danner barselgrupper som møtes i permisjonstiden. Slike møtepunkt er med på å motvirke ensomhet og øke aksept for hverandre. En av helsestasjons- og skolehelsetjenestens oppgaver er å være en støtte for foreldre og barn. Vi lytter, normaliserer og gir råd der det er ønsket. Jordmor i svangerskapet, og helsesykepleier og lege i småbarnstiden og skolen. Normalisering er det motsatte av å sykeliggjøre. Sekretærene våre møter alle som ringer helsestasjonstjenesten på en respektfull måte, de viser støtte og veileder. Verdensdagen for psykisk helse poengterer at sosial støtte kan redusere hyppigheten av psykiske og fysiske plager.

Lavterskeltilbud

Barn som blir mobbet kjenner ofte både på ensomhet og utenforskap. Blant norske elever oppgir 5,9 prosent å ha blitt mobbet. Som barneombud Inga Bejer Engh skrev i Avisa Sør-Trøndelag den 27. september; kommunen er pliktig å tilby et lavterskeltilbud til barn og unge. Det bør gis der de befinner seg. De som blir mobbet rapporterer at de har tillit til helsesykepleier og drar fordel av samtaler en til en. Forskning viser at dialog med helsesykepleier styrker ungdoms mulighet til å påvirke egen helse. I tillegg til individuelle samtaler underviser helsesykepleier klassevis om psykisk helse på barne- og ungdomsskole og i videregående skole. Alle har en psykisk helse, men det betyr ikke at vi er syke. Ved å undervise om normale følelsesmessige svingninger styrker vi barn og ungdoms mulighet til å håndtere livets opp- og nedturer og aksept for hverandre.

Å snakke om følelser og egen psykisk helse gjør oss ikke psykisk syk, det setter oss i stand til å håndtere livet. Vi trenger alle både å bli sett og se hverandre. #LøftBlikket, så blir vi både et rausere og mer inkluderende samfunn.