I mars i fjor publiserte ST ei sterk historien om ungdomsskoleeleven «Mads», som på grunn av kjedsomhet og opplevelse av ekskludering havnet i feil miljø - et miljø hvor hasjrøyking ble valgt som «medisin» mot kjedsomheten og følelsen av å ikke være NOEN. Han kunne fortelle at en relativ stor andel av elevene på hans trinn hadde prøvd hasj.

«Vi traff tilfeldigvis noen kompiser som røykte hasj. Jeg husker vi hadde sykla 20 runder rundt Orkanger den dagen. Vi kjedet oss noe voldsomt. Og så dukket denne muligheten opp. Det opplevdes fryktelig spennende. Plutselig var vi en gjeng som var sammen om noe. Jeg følte på et etterlengtet fellesskap,» uttalte «Mads» til ST for et knapt år siden.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Saken fikk stor oppmerksomhet, og det ble ytret vilje fra flere hold om å «gjøre noe». Men siden har det dessverre ikke skjedd så veldig mye. Det er imidlertid én person som aldri har gitt seg, en som ikke har glemt denne gruppa ungdommer, ungdommer som har etterlyst å bli engasjert med andre tilbud enn idrett eller kultur. Motorsportutøver Ole Peter Vatn var raskt på banen og uttrykte ønske om å etablere et motorsenter for ungdom, et mekkesenter. «Jeg ønsker å etablere en mekkeplass hvor kommunen og skolen trekkes inn som samarbeidspartnere. Jeg ser for meg å tilby et aktivt skoletilbud, myntet på elever som er litt skolelei og som kan ha godt av litt avveksling med praktisk ting som de interesserer seg for, uttalte Vatn og la til at han så for seg å holde tilbudet åpent også på kveldstid, som en «medisin» mot kjedsomheten som «Mads» beskrev.

Utfordringa har vært å finne et egnet sted som kan huse et slikt tilbud. Nå kan han ha funnet det. Etter Salvesen & Thams' oppkjøp av ST-gården, har det åpnet seg en mulighet for å leie den gamle trykkerihallen i bygget. Vatn ser også for seg å etablere e-sporttilbud i lokalene. Salvesen & Thams stiller seg positiv til Vatns initiativ, noe de fortjener ros for.

Men alt handler om penger. Det vil nemlig koste noen kroner å drifte et slikt sted. Og her bør kommunen kjenne sin besøkelsestid. Det er ingen tvil om at småbyen Orkanger har ei utfordring med rus blant unge mennesker. Å investere i et etterlengtet tilbud som ungdommer i risikosonen for både det ende og andre ønsker seg veldig sterkt, kan vise seg å være blant de viktigste investeringene kommunen har gjort på lang tid.