21. april er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. Da ble den såkalte «homoparagrafen» (§213), som kriminaliserte utuktig (seksuell) omgang mellom menn, fjernet fra den norske straffeloven. Det er en historisk milepæl som skal markeres over hele landet, og også her lokalt. 11. april skjer det på et åpent møte i regi av Orkland Arbeiderparti, som har fått tittelen «Homo – er det noe å mase om, da?»

Møtet har hentet navnet sitt fra et foredrag av snillfjordingen Jon Reidar Øyan, som er leder i Aps Homonettverk. Øyan har også forfattet flere debattinnlegg med samme tittel de siste årene. Budskapet er det samme, både i 2015, i 2020 og nå, i 2022: Ja, det er fortsatt noe å mase om.

For fortsatt er det mange også her i landet som kjenner på at de ikke kan være så åpne om hvem de er og hvordan de lever som de gjerne kunne ønske.

«Så lenge det finnes heteroer som fortsatt blir sjokkert over at noen er homo og fortsetter å diskriminere, slå og hetse, så må nok jeg og mange andre homoer fortsette å «mase» om at vi er homo», skrev Jon Reidar Øyan for sju år siden. Så veldig annerledes er det dessverre ikke blitt i løpet av disse årene. Homo er fortsatt mye brukt skjellsord i norske skolegårder. Med jevne mellomrom kan vi lese om homofile som blir hetset og angrepet, fordi de holder hender med kjæresten sin.

«Det handler om frihet til å være seg selv. Vi vil at Norge og Orkland skal være for alle,» sier den lokale Ap-politikeren Olga Ucinska, som mener homosaken må snakkes om og ufarliggjøres.

Nystartede Orklands Pride planlegger sin egen markering, og inviterer til arrangementet «De 50 første» 21. april. Dit kommer Arne Fagerholt for å snakke om både fortid, nåtid og framtid. Dette er organisasjonens første arrangement, men mer er allerede under på blokka. Til høsten planlegges den første pride-paraden i Orkland, i tråd med tanken om at informasjon og åpenhet må til for å skape større forståelse.

Det er ikke lenger straffbart å være homofil, men utfordringene er fortsatt mange. Rollemodeller som Jon Reidar Øyan og Arne Fagerholt kan bidra til å ufarliggjøre det å være «annerledes», spesielt hos unge som er på søk etter sin egen identitet, også når det gjelder kjønn og seksualitet. Det handler om frihet til å være seg selv. Og om at man skal være stolt av den man er.