Forrige mandag ble det funnet en pappkasse ved busstoppet på fylkesvei 800 i Børsa. Først trodde Richard Wold, som fant kassen, at den var hensatt som søppel, og ble overrasket da det viste seg å være liv inne i kassen. Wold sperret øynene opp da det krøp to små kattunger ut av kassen. Etter hvert viste det seg å dreie seg om til sammen tre kattunger. I og med at det var satt igjen mat til kattungene inne i kassen, tyder alt på at vedkommende som står bak ønsket at kattungene skulle bli funnet og tatt vare på. Men å sette igjen kattunger på lykke og fromme på denne måten, er mildt sagt svært uansvarlig.

Denne historien er dessverre ikke unik. Med jevne mellomrom kan man lese om tilsvarende historier i media. Dessverre dukker det også opp historier om katter som blir forsøkt avlivet, blant annet med drukning, og hvor kattene overlever, henvist skrekkslagne og helt alene.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Det medfører et stort ansvar å skaffe seg dyr, enten det er katt, hund, marsvin, rotter, fugler eller hva det måtte være. Før man går til anskaffelse av et kjæledyr, må man sette seg inn i ansvaret som medfølger. Det gjelder også kostnader. Både hann- og hunnkatter bør steriliseres, og de må få veterinæroppfølging med vaksiner og markkur o.s.v. Alt dette koster penger, gjerne mye penger. Derfor må man spørre seg selv om man har råd til dette, og ikke minst om man er villig til å bruke pengene som kreves, for å gi dyrene et trygt og godt liv.

Og er ikke hunnkatter sterilisert eller får p-piller, så føder de kattunger. Da må man ta ansvaret som medfølger. Det innebærer å få plassert kattungene i gode, trygge hjem, hvor eierne er villig til å yte innsatsen som kreves, både når det kommer til kostnader og omsorg. I noen tilfeller kan man ende opp med at kattene må avlives. Da må man ta ansvar og sørge for ei human avliving hos dyrlege, ikke forsøke drukning eller andre barbariske avlingsmetoder på egen hånd. Men også avliving koster en god del penger. Alt dette må de som går til anskaffelse av kjæledyr tenke over på forhånd. Alt annet er direkte uansvarlig.

Kattungene som ble funnet i Børsa er nå i de beste hender og er sikret et godt liv. Men det er bare flaks at det ble slik. Kattungene kunne fort ha kommet seg ut av pappkassen, og endt opp som vettskremte villkatter og «avlsdyr», som etter hvert ville ha strødd ville kattunger rundt seg.

ta ansvar når du vurderer å skaffe deg et kjæledyr. Finn ut alt om hvilket ansvar som medfølger. Hvis økonomien eller viljen til å gi dyrene et godt liv ikke er til stede, så la det vær. Det er å ta ansvar det også.