Skolestrukturen i Skaun har vært tema både for politikere og innbyggere i mange tiår. Ingen har vært uenig i at Skaun alltid har hatt en dyr skolestruktur, med fem barneskoler og én ungdomsskole. Foran flere kommunevalg har skolestruktur vært tema, hvor skolen på Viggja og på Jåren har vært stridstema og hatt nedleggingsspøkelset hengende over seg. Garantisten for skolestrukturen har gjerne vært Senterpartiet, som valg etter valg har gått til valg med lovnad om å bevare skolestrukturen.

For Jåren/Råbygda sin del, var målform en viktig faktor i kampen for å beholde skolen. Skolen var den siste gjenlevende nynorskskolen i Trøndelag, og nettopp dette bidro til at gevinsten ved å legge ned skolen ble mindre, da eleven ville ha krav på å fortsette med nynorsk ved overgang til ny skole. Dermed måtte skolen elevene eventuelt ble flyttet til, operere med to målformer, hvilket ville bety betydelig økte kostnader. Derfor ble det også kjempet med nebb og klør for å beholde nynorsk som målform, da foreldrene fryktet at det ville bli lettere å legge ned skolen om man endret målform til bokmål.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Slik kjempet jåringene og råbyggene i flere tiår for å beholde skolen. Nå har imidlertid kampviljen forduftet, nå er det foreldrene som i realiteten legger ned skolen. Etter ønske fra foreldrene ble det vedtatt at skolen skal legges ned og elevene flyttes til Venn når ny skole der står ferdig. Men i og med at ferdigstilling av ny skole på Venn drar ut i tid, valgte politikerne, etter påtrykk fra foreldrene, å legge ned skolen allerede fra høsten og flytte elevene til Børsa i en mellomperiode. Årsaken til denne forseringa var at skolen i lengre tid har slitt med å rekruttere lærere til skolen, pluss at skolemiljøet har vært utfordrende over tid.

Mandag ble den siste sommerfesten ved skolen arrangert. Etter 64 års skoledrift er det slutt. Selv om det nok ble en del tårer og nostalgisk mimring denne kvelden, så er det nok mest grunn til å glede seg over det som nå skjer. For lærerne betyr endringa i skolestrukturen et større og bredere fagmiljø, for elevene et større skolemiljø med bedre mulighet for at alle kan finne en venn.

Mens kampen for å bevare skolen til tider har vært både tøff og tilspisset, ser man nå ei fredelig «begravelse» preget av enighet mellom alle parter - lokalpolitikere, skoleledelse, elever og foreldre. De fortjener alle skryt for prosessen som har vært. Den har vært forbilledlig.