I en notis på Orklands hjemmeside under Helsestasjon leser vi: «Med bakgrunn i bemanningssituasjonen på helsestasjonene, kan vi for en periode ikke tilby 10-måneders- og 18 månederskonsultasjoner for våre sped- og småbarn. Dette vil gjelde fra 1.februar 2023. Ny vurdering foretas fortløpende. Ring helsestasjonen om du har behov for kontakt med helsestasjonen». Dette er en varslet krise, fra helsestasjonene sin side. De har sagt fra i over 2 år nå, om at de er underbemannet og overarbeidet – uten å bli hørt. Det har gått så hardt utover ansatte, at de nå ikke ser noen annen løsning enn å kutte ned på helsetilbud til de aller minste, de som ikke har noen egen stemme til å si makta imot. I tillegg, for å dekke opp noe av ressursene de mangler på barn fra 0 til 5 år, flytter de ressurser fra helsesykepleier-tilbudet for ungdom i kommunen! Fortsatt kaller man det ikke «uforsvarlig drift», men hvor går grensen for når det blir det??

Peter Verme. Foto: Arkiv

Helsedirektoratet kommer i de nasjonale retningslinjene med en sterk anbefaling om at alle barn i aldersgruppen 0 til 5 år bør få 14 konsultasjoner/helsekontroller og loven gir barn rett til konsultasjoner på helsestasjonen. Målet er å sikre god helse og utvikling ikke bare for barnet, men også for foresatte. Helsestasjonen skal være et lett tilgjengelig lavterskeltilbud og en støtte i hverdagen til småbarnsforeldre. Man skal kunne ringe, men også ta kontakt og møte opp utenom faste avtaler. Hvordan er muligheten for det i Orkland kommune, når man ikke en gang får de kontrollene alle skal og bør ha?

På helsestasjonen skal man ta utgangspunkt i barnets og familiens behov, helse, utviklings og livsvilkår. Hvordan mener Orkland kommune dette ivaretas, nå når tilbudet kuttes – og blir det meldt avvik på Helsestasjonsprogrammet? Helsetilsynet i fylket vil kunne påpeke svikt i tjenestetilbudet og be om at dette lukkes, men skal dette virkelig være nødvendig? Helsestasjonen har plikt til å informere foreldre om at de ikke tilbyr kontroll, så hvorfor velger Orkland kommune å gjemme det unna i en bi-setning inne på kommunesidene? Hvorfor står det ikke på forsida til kommunenettsida, eller i avisa at dette har skjedd? Utvikling hos barn det første året går så fort at det er svært viktig å følge barnet tett og små endringer kan få store konsekvenser på veldig kort tid. Helsestasjonen er ofte det første stedet helse- og omsorgsproblemer blir fanget opp, så når styrende makter velger å gjøre helsestasjonen mindre tilgjengelig, er det faktisk et alvorlig sykdomstegn ved vår organisasjon, som vi bør ta alvorlig. Her settes ikke barn og ungdoms behov først, det er tydelig at det kun er økonomiske hensyn som rår.

Når helsetjenestene for ungdom i tillegg blir svekket, så lurer man jo på hvilke hensyn som ligger til grunn for valgene som gjøres. Det har vært kjent i lang tid at det er flere som faller utenfor samfunnet i Orkland, enn i landet for øvrig. Det er flere unge som ikke fullfører videregående skole, og andelen unge uføre under 30 år er på 4,7%, mot 2,8% på landsbasis. Hvorfor prates det da i det ene øyeblikket om utenforskapsprogram, mer praktisk rettet arbeid i skolen og at flere skal føle mestring, samtidig som man i det andre øyeblikket ser økt pågang til enheten for psykisk helse og velger å kutte i helsetilbudet rettet mot ungdom?

Den kommunale helse- og omsorgstjenesten har over mange år fått overført stadig større oppgaver for pasientene, men de økonomiske midlene har ikke fulgt med. Dette går utover nødvendig og forsvarlig kvalitet på kompetanse og kapasitet. Sentralt i kommunenes helsefremmende og forebyggende arbeid er helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Dette er tjenester som må styrkes, ikke svekkes, slik som situasjonen er nå. En bra start er å tilby ansatte ved helsestasjonen fulle, faste stillinger. På helsestasjonen i dag finnes det deltidsansatte som ønsker fulle stillinger uten å få det. Vi i Rødt mener at 100% stillinger, til dem som ønsker det, skal være en selvfølge. Policyn til Orkland kommune er visstnok også fulle, faste stillinger. Hvordan kan det da finnes ufrivillig deltid på helsestasjonen? Rødt vil også sikre helsesykepleiere tilstrekkelig kapasitet og kompetanse til forebyggende tiltak for barn, unge og deres familier i samarbeid med et tverrfaglig team, i tillegg til å styrke psykologisk lavterskeltilbud til barn, ungdom og studenter gjennom skole- og studenthelsetjenester. Rødt ønsker også å styrke det psykiske helsevernet blant de unge og sørge for at alle helsetjenester for psykisk syke må bli tilført de personalressursene som er nødvendige for å kunne tilby alle som trenger det.

Har Orkland kommune helt glemt hva som står i kommuneplanens samfunnsdel, eller sine egne visjoner: modig, klok og nær? Her står det svart på hvitt at «de fleste målene er relevante for helse og livskvalitet. En aktiv befolkning som trives og har god helse, er en av våre viktigste samfunnsressurser. Dette går som en rød tråd gjennom intensjonsavtalen for kommunesammenslåingen». Under visjonen Klok, knyttes kommunens arbeid opp mot flere ambisiøse strategier: « arbeide helsefremmende og forebyggende for å oppnå god folkehelse i befolkningen», «hindre utenforskap og konsekvenser av sosial ulikhet gjennom tidlig innsats og koordinerte tjenester» og «legge til rette for at innbyggerne har tilgang til grunnleggende-, helhetlige og forsvarlige helsetjenester av god kvalitet og til rett tid». Denne samfunnsdelen skal legges til grunn for ALT arbeid og videre utvikling av kommunen. Så Rødt lurer på: Hvilke kunnskapsbaserte valg, basert på kloke, modige og nære vurderinger er gjort, med tanke på å svekke skolehelsetilbudet til ungdom, og fjerne kontroller på helsestasjonen for babyer og barn?

Vi i Rødt Orkland støtter helsestasjonen og ansatte der fullt ut og kritiserer IKKE deres måte og håndtere saken på – de gjør alt de kan og mer til hver eneste dag – nå må de som kan sørge for riktige og gode rammevilkår for barn og unge, nemlig flertallet med SP og AP i spissen, komme på banen og fikse dette – umiddelbart!