Skaun kommune er en flott kommune å bo i med nærhet til både Trondheim og Orkanger. Dette gir mange muligheter for innbyggerne. Trygghet og felleskap er beskrivende for manges hverdag. Men ikke alle. Skaun kommune er ikke forskånet for utenforskap. Bare i Skaun har vi ca. 800 mennesker som har falt utenfor av forskjellige årsaker

Utenforskap er å ikke føle seg som en del av fellesskapet, ikke kjenne samme tilknytning til samfunnet som de fleste andre. Det er mange veier til utenforskap, og for de fleste av oss starter det med miljøet vi fødes inn i, eller noe som oppstår utenfor vår makt, og er dermed alt annet enn selvvalgt; omsorgssvikt, rus, fattigdom, ensomhet, psykiske helseproblemer, manglende integrering, frafall i utdanning, langvarig sykefravær, nedsatt funksjonsevne, mobbing, arbeidsledighet osv. Bak disse beskrivelsene er det sambygdinger, naboer, venner, familie som trenger å bli sett. Sett for den ressursen vi alle er. Sett for muligheten den enkelte av oss har til å bidra på vår måte. Konsekvensene av utenforskap er enorme for den enkelte og for samfunnet. Våger vi egentlig å regne på det? Ja, Venstre våger. Vi må åpne øynene for hvor mye det faktisk lønner seg å forebygge utenforskap. I en presset økonomisk situasjon, krever det mot å satse på forebygging. Venstre har mot til det.

Et høyt antall av Skauns ungdommer faller ut av videregående skole, eller starter aldri. Disse har ikke Skaun kommune tilbud til. Her må Skaun kommune komme bedre på banen. Vi må være i forkant og ikke drive brannslokking – da er det i realiteten for sent. Det som er viktig er et trygt og godt oppvekstmiljø, hvor forebygging, tidlig innsats og tverrfaglig samhandling er avgjørende. Riktig hjelp til riktig tid, skal fremme inkludering, slik at vi unngår utenforskapet. Venstre vil satse på kompetansen som kreves for å forebygge utenforskap.

Skaun har en flott arbeidsmarkedsbedrift, Kapto, som bidrar med tilrettelagte arbeidsplasser til de om trenger det. Dette er en fantastisk ressurs vi må benytte aktivt. Når det er sagt er det mangler i tilbudet til de som har andre utfordringer, som psykisk helse, rusproblematikk o.l. For disse gruppene er det for dårlig tilrettelagt og for liten oppfølging i Skaun kommune. Det fins noe tilbud for psykisk helse gjennom «Møteplassen i Børsa». Dette er likevel ikke en tilstrekkelig møtearena for vekst og utvikling.

En stor del av de som faller utenfor er ungdom. Ungdom har behov for en arena hvor de kan bli sett og møte opp. Skaun har en urovekkende høy frafallsprosent i videregående skole. Det er vårt ansvar at å bidra til at ungdom kan gå ut i livet med den tryggheten og kunnskapen de trenger for ikke å falle utenfor, klare seg selv og leve gode liv. Det må være et klart mål med arbeid/skole og ikke minst tilhørighet og sosialt fellesskap. En stadig økende og sammenhengende problem i videregående skole er rus og utfordringer rundt psykisk helse. Et hovedmoment for å hindre utenforskap er tidlig innsats, fra barnehage og i noen tilfeller tidligere.

Føler du deg utenfor? Vi i Venstre tror på at du kjenner deg selv best, du vet selv hva du trenger for å ha det godt, og kanskje er det ikke så mye som skal til for at du kan bli en del av et fellesskap? Tenk på alle de menneskelige ressursene som kan frigjøres når vi våger å se utenforskap i øynene!