Det er med dyp sorg vi har mottatt budskapet om Nils Arne Eggens bortgang. Våre tanker går nå til de nærmeste. Hele Orkland-samfunnet var glad i Nils Arne. Nå er vi alle triste og lei oss for å ha mistet vår alles kjære sambygding.

I unge dager var han var en habil skihopper og en meget god fotballspiller, med seriemesterskap for både Rosenborg og Vålerenga. Nils Arne ble også en kunnskapsrik og avholdt lektor ved Follo, men det var som fotballtrener han virkelig fikk blomstre. Han forvandlet Rosenborg Ballklub fra en middelmådighet til å bli en klubb i toppen av norsk fotball. Men det stoppet ikke der. Under Nils Arnes ledelse ble trøndersk gråstein til en funklende diamant som utfordret de ypperste storhetene i det europeiske fotballselskapet. Han utviklet Godfot-teorien, skrev bøker og stod for tydelige verdier om det å mestre sammen. For oss var han ikke bare verdens beste fotballtrener - Nils Arne var egentlig verdensmester i alt!

Nils Arne var en ektefødt orkdaling som uttalte at en storebrors hovedoppgave er å spille sine søsken god. Da fire kommuner ble en i 2020 benyttet vi oss av Nils Arnes Godfot-teori i praksis.  Den har utvilsomt bidratt til å riste oss sammen til en enhet. Nils Arne hadde sans for kommunesammenslåingen og uttrykte at han var stolt av å være orklending. Han var uten tvil vår beste orklandsambassadør. «Sammen bygger vi Orkland» er kommunens visjon, og vi har hatt stor nytte av tankegangen om at helheten er bedre enn summen av dens deler. Vi ser at Godfot-teorien fungerer både på fotballbanen og i arbeidet med å bygge en ny kommune.

Nils Arne var en person med sterke meninger. De ga han ga sterkt uttrykk for, ofte på sin særegne måte. Alle lyttet når Nils Arne snakket. Selv om en del av uttalelsene ble framført på en blanding av trøndersk og engelsk var det ingen som var i tvil om hva han mente. Selv om mannen nå er borte finnes det mange gullkorn og sitater som vi alle tar med oss videre.

Livet til Nils Arne var preget av mange oppturer, men han fikk også smake en rikelig porsjon av livets motgang. Den møtte han med ydmykhet, klokskap og menneskelighet, og det var nok måten han taklet motgangen på som imponerte og berørte meg mest. Gang på gang ble den møtt med åpenhet, noe jeg er sikker på har hjulpet mange som har vært i tilsvarende vanskelige livssituasjoner.

Nils Arne var en ekte Fannremspatriot og han syntes det var oppriktig stas at «travet» endelig kom heim til Fannrem igjen ved etableringen av Varig Orkla Arena. Da jeg besøkte han på hans 80-årsdag var vi enige om at vi skulle på åpningen sammen. Det blir det dessverre ikke noe av.

Nils Arne Eggen mottok Orkland kommunes første kulturpris i 2020, som takk for alt han har gjort og betydd for oss alle. Han var «hel ved» og en hedersmann.

Hjertelig takk for de gleder og opplevelser du ga oss både på og utenfor fotballbanen, Nils Arne.

Oddbjørn Bang

Ordfører i Orkland kommune

Teksten ble først publisert på Orkland kommunes nettsider.