Kjære Heim kommune. Fastboende, folkevalgte, hyttefolk, gjennomreisende, ledere i øst og vest, nord og sør. Fulltids-, deltids-, og midlertidig ansatte. Store og små.

Som alle nå sikkert har hørt, og lest, er Heim kommune i en liten økonomisk knipe. Vi er så heldige at vi har fått statsforvalteren tett opp i ryggen, som følger med på hva og hvordan vi bruker pengene våre. Som en følge av dette er det nå foreslått å legge ned kjøkkenet ved Heim helsesenter, avdeling Kyrksæterøra. Legge ned hjertet ved senteret, som pumper ut hva enn du måtte ønske, for å sentralisere drifta ved Heim helsesenter, avdeling Liabø.

Sykehjemmet på Kyrksæterøra alene har 35 rom, fordelt på 3 avdelinger. Alle som sover i en av de sengene får tilbud om frokost, lunsj, middag med suppe eller dessert til, kaffebrød og kveldsmat. Og så må vi ikke glemme tilbud om grøt, morgen som kveld. Rundt sykehjemmet er det også en del omsorgsboliger, hvor det også serveres flere måltider om dagen, pumpet ut fra kjøkkenet. Og ikke nok med det; kjøkkenet pumper også ut mat til hjemmeboende i Heim kommune! Dette være seg fullkost eller eksempelvis kun middag med suppe, dessert og/eller kaffebrød til.

De ulike avdelingene og tjenestene innad i helse og mestring har også mulighet til å legge inn bestilling hos kjøkkenet. Det kan være mat og munngodt til ulike møter, tilleggsservering under faste, og utenom, måltider. Det kan være servering på ulike aktivitetstilbud for beboere, brukere og pårørende.

Det skal være godt å leve i Heim kommune.

Og godt er det også å være ansatt i Helse og mestring avd. Kyrksæterøra. Vi nyter også godt av å ha et kjøkken like i nærheten. Kjøkkengjengen pumper nemlig ut et innholdsrikt utvalg av de deiligste retter i kantina til oss. De sørger ikke bare for riktig ernæring til riktig tid til brukerne av de ulike tjenestene, de sørger også for at vårt blodsukker er stabilt. Dette gjør at vi også leverer gode tjenester ut i Heim kommune. Stabilt blodsukker fører også til stabilt humør, som igjen resulterer i godt samarbeid i alle ledd.

Fagkompetansen til de ansatte ved kjøkkenet er høy. Uansett ernæringsproblematikk man servere kjøkkenpersonalet, har de en løsning i kompetansebanken sin. De disker opp med næringsdrikke, spesial- og ønskekost for alle som måtte trenge det i en periode, eller til livets slutt. For når man jobber med mennesker, jobber man også med døden. Og når døden kommer på besøk, kommer også pårørende som ønsker å være nær sine kjære på siste reise. Også da stiller kjøkkenet fagkompetansen sin til disposisjon. De pumper ut mat, så alle har fulle mager når hjertet gråter.

Dersom man er så heldig at man har bostedsadresse hvor det følger med bemanning hele døgnet, skal det heller ikke stå på helgekosen. Kjøkkenet pumper også da ut skåler med munngodt, gode kaker, annen kveldskos og kakao i bøtter og spann.

Det skal være godt å leve i Heim kommune.

På et sertifisert livsgledesykehjem, slik helsesenteret vårt er, er det godt å være menneske. Verdiene til livsglede for eldre er glede, engasjement, trygghet og lagspill. Disse verdiene finner man igjen ved Heim helsesenter avd. Kyrksæterøra. For å bli et sertifisert livsgledesykehjem er det ni livsgledekriterier, hvor kriterium nummer 7 lyder som følger; «Ro og en hyggelig ramme rundt måltidene.» Den roen er i dag til stede, men hva skjer dersom kjøkkenet blir sentralisert på Liabø? Kommer denne roen til å vedvare dersom helsepersonell skal gjøre oppgaver som kjøkkenpersonalet er spesialister på?

Det snakkes mye, og høyt, om eldrebølgen. Vi ser allerede starten på den. Krisen for å få nok kvalifisert helsepersonell er her for lengst. At mennesker som av ulike grunner har behov for bistand i sitt daglige liv kan ha ernæringsproblematikk er kjent. Helsedirektoratet har også en kvalitetsreform for eldre som heter Leve hele livet. Innsatsområde 3 handler om mat og måltider. Viktigheten av et kjøkken og deres fagkompetanse er derfor stor. Den er viktig for kollegaer som jobber tett på brukeren, og den er særs viktig for brukeren selv. Riktig ernæring til riktig tid i et alvorlig sykdomsforløp kan være kritisk. Skal vi da måtte vente minimum én time på mat, dersom noen blir akutt innlagt ved Heim helsesenter avd. Kyrksæterøra?

Det skal være godt å leve i Heim kommune.

Og Heim kommune er en langstrakt kommune. Vi er blitt en stor, flott kommune, som byr på mye for enhver smak. Som tidligere nevnt kan man også som hjemmeboende få levert trygg mat, med høy kvalitet, laget på kjøkkenet ved Heim helsesenter avd. Kyrksæterøra. Heim kommune har et godt samarbeid med frivilligsentralen, som kjører ut mat til hjemmeboende. Dersom du da er hjemmeboende i eksempelvis Taftøyan, på grensa til Aure kommune. Hva blir kvaliteten på måltidet om det er fraktet fra kjøkkenet på Liabø?

Har kjøkkenet ved Heim helsesenter avd. Liabø kapasitet til å fortsette drifta slik vi kjenner den i dag? Skal vi med et vedtak om sentralkjøkken få et dårligere tilbud til de allerede svake i samfunnet? Skal det fortsatt være godt å leve i Heim kommune?

Takk for oppmerksomheten.

Hilsen Janne Antonsen, Gunn Hege Sæterbø, Sissel Bjerknes, Turid Hansen, Gunn Helene Stolsmo, Marit Fjærli, Barbro Amrud Nilsen, Kristine Lund, Siv Renate Romundstad Vuttudal, Ingrid Werkland, Inger Marie Torevik, Kristine Sinnes, Rigmor Hansen, Mariann Berdal Engvik-Blakstad, Trine Bendiksen, Linda Lervik, Kjersti Christiansen, Åshild Lervik Pettersen, Lene Glomstad, Aina Werkland, Rita Gundersen, Toril Auset, Therese Sæter, Hege Gifstad, Anne Sættem, Mariann Espeland, Kristine Støen, Anja Tøndel, Kristin Kvernstad, Astrid Stølen, Målfrid Lund, Eli Belsaas, Andrea Løvaas, Claudia Haugen, Bente Sødahl, Torill Øyen Lernes, Synnøve Melø, Kristin Vean Mjøen, Marit Skjøstad, Sissel Vollan, Ann-Helen Kvingedal, Ida Haugen, Stine Horsberg Dalum, Bente Heimsbakk, Synnøve Karlsen, Ragnhild Dyrnes, Fiona Elisabeth Aber, Ausra Nordby, Marte Lund, Hilde Skorild, Ingrid Blakstad Folgerø, Laila Lund, Elisabeth Lefstad, Signe Volden Snekvik, Henny Belsvik Lund, Tove Johannessen, Lena Hansen, Ann-Turid Hansen, Marie Heimsbakk, Solrun Stølan, Vibeke Blomsø, Tone Iversen, Vidar Olsen, Elin Dromnes, Siri Hege Aune Spjøtvold, Gina Alcaraz, Mali Skar, Pramila Stha, John Martin Wæge, Synnøve Moe, Liv Øye, Juliet Aunbakk, Siri Soltvedt Reksen, Christian Nygård Heimsjø, Kristine Løseth Stallvik, Elisabeth Hundsnes, Cecilie Lervik, Bente Sødal, Dijana Lund, Eli Svendsen, Liss Johnsen, Stine Gjengstø, Heidi Anita Haugen, Marie Sødal, May Grete Kjønsvik Aunhaug, Marianne Klungervik, Beate Krogstad, Wipawarid Kalland, Roger Nordvik, Tonje Lyngstad, Lene Moe, Nina Aas, Brit Flåteplass, Hilde Stolsmo, Monja Metliås, Grete Sættem, Lise Engdal, Marthe Bjeldvik, Hanna Aastum, Vigdis Hoff, Morten Belsvik, Jon Olav Heimsbakk, Kåre Myklebust, Ragnhild Fjærli, Hanne Neshaug, Lise Halseth Kvikne, Olav Leon Fjærli, Anne Jorunn Skjolden Singstad og Gunhild Sinnes