Alle vil ha kraft, men ingen vil at kraftproduksjonen skal foregå i sin egen bakgård.

Dette er ei utfordring som gir et regnestykke som ikke går opp. De aller fleste er i dag enige om at vi på ett tidspunkt må fase ut olje og gass som energikilde. De fleste er også enige i at det vil være nødvendig for at vi skal unngå at kloden koker. Vi er også enige om at olje, gass og kull må erstattes med fornybar energi.

Det betyr at vi må velge mellom flere «onder». For både havvind, vindkraft til lands og nedbygging av nye fossefall skaper stor motstand. Vindmøller til havs er kanskje det som skaper minst motstand. Ei undersøkelse gjennomført av Universitetet i Bergen for to år siden, viste at 63 prosent var positive til havvind. Undersøkelsen viste også at motstanden mot havvind hadde økt med ti prosentpoeng fra året før, noe som tyder på at motstanden er enda større i dag.

I mai skal Orkland kommune starte behandlinga av kommuneplanens arealdel. I den forbindelsen vil politikerne få på bordet flere søknader om utbygging av vindkraft på land, blant annet på Remmafjellet og Svarthammaren. Det blir ingen enkel sak. Fra regjeringshold er det skissert et svært stort behov for utbygging av fornybar kraft, hvis man skal ha håp om å nå klimamålene. På en annen side er motstanden mot utbygging av disse fjellene stor. Mange ser nemlig på vindkraftutbygging til lands som miljøforsøpling.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Alle er enige om at vi må lykkes med det grønne skiftet for å nå klimamålene. Utfordringa er at motstanden mot både olje, gass, havvind, landvind og nye vannkraftutbygginger er stor. Og det er lett å argumentere godt mot alle disse energikildene. Men de som protesterer, må samtidig bidra konstruktivt med å synliggjøre gode alternativer. Vi kommer nemlig ingen vei med å si nei til alt, både fossile energikilder og fornybar kraft.

Når politikerne i Orkland nå skal behandle kommunens arealdel, så må man først bli enig om det er behov for å øke kraftproduksjonen i Orkland, både i et lokalt, nasjonalt og globalt perspektiv. Hvis svaret er ja, så må politikerne få god hjelp til å fatte gode og riktige beslutninger. Å si nei til alt, bringer oss ikke videre. Noe må vi faktisk si ja til om vi skal løse krisen vi alle står foran.