Automec er magneter som monteres på bilens luftinntak og på drivstoffslangen. Ved å spalte molekylene i luft og drivstoff blir det kortere forbrenning, og dermed økt effekt og mindre forbruk.

I går monterte Orkdal kommune de to magnetene på to kjøretøyer. En traktor og en dieselbil. I løpet av tre hundre mil skal kommunen overbevises om at dette er vegen å gå hvis man er miljøbevisst og samtidig vil spare penger.

Patent

Arne Henning Holten bor i Agdenes, og har overtatt salget av Automec i Sør-Trøndelag. Produktet er utviklet av den norske oppfinneren Anders Thalberg i Sarpsborg. Det er allerede tatt norsk patent på produktet og man arbeider nå med en internasjonal patent.

Produktet består i praksis av kraftige neodymmagneter som bygges inn i støpte plasthus. En festemekanisme gjør det enkelt å feste magneten på drivstoff og lufttilførsel til forebrenningsmotorer. Resultatet blir bearbeiding av luft og drivstoff slik at reaksjonsoverflaten økes.

Raskere og bedre forbrenning, mindre drivstofforbruk og mindre partikkelutslipp er resultatet, i følge reklamen.

Anleggsmaskiner

- Det vi kan garantere med produktet er en drivstoffbesparelse på minst fem prosent. Som oftest mer, helt opp til over tjue prosent. Også for Orkdal kommunen er miljøprofilen viktig.

- Spart drivstoff er i tillegg god økonomi for en bedrift som har mange kjøretøyer. Mardahl Maskin i Orkdal har prøvd ut Automec både på biler og anleggsmaskiner. Resultatet er svært gode besparelser, på drivstoff og miljø, sier Arne Henning Holten til ST.

Gammel bil

Bilen som i går fikk magnetene montert er en firehjulstrekker i kommunal eie, og en nyere traktor. Sjåførene Olav Bjørndal og Eivind Ustad forteller at bilens utslippsmålinger er notert, og nå avventer man variasjonen etter tre hundre mils kjøring i første omgang.

Bilen har gått sine 270 000 kilometer, og sjåførene er spent på resultatet av testen. Også en nyere traktor fikk montert Automec på vegstasjonen på Fannrem i går.

- Magnetene har samme effekt på motorer med diesel, bensin, olje og gass. Nå skal vi også prøve ut Automec på biobrensel. Midt-Norge er sentral på dette drivstoffet og vi forventer samme effekten også her, sier Arne Henning Holten i Agdenes til ST.

Olav Bjørndal og Eivind Ustad følger spent med når magneten blir montert av Arne Henning Holten. Nå skal de og deres kolleger teste ut Automec.